måndag 1 augusti 2016

"Spöken i mitt rum"

Det finns en typ av dröm jag har haft i årtionden. Ganska tidigt brukade jag kalla den "Spöken i mitt rum". Den är mycket märklig och kan definieras utifrån följande.

1. Den utspelar sig alltid i en lägenhet där jag bor. Den behöver inte alltid likna den lägenhet jag verkligen bor i, men i drömmen ser jag den som "min egen".

2. Handlingen utspelar sig alltid i mörker eller i halvdunkel. Det är aldrig direkt ljust.*

3. I motsats till de flesta drömmar, då man inte brukar ställa sig frågan om det är dröm eller verklighet, ställer jag mig här alltid den frågan - och kommer efter ett tag fram till att jag inte drömmer, utan att det är verkligt... Denna föreställning finns sedan kvar tills att jag vaknar.

4. Den har alltid övernaturliga inslag - antingen bara antydda eller helt öppet. Det kan vara allt från saker som rör sig på ett oförklarligt sätt, till andeväsen som öppet framträder och pratar med mig.

5. Drömmarna är alltid lite kusliga, men aldrig direkt otäcka. De har dessutom ofta en underton som faktiskt är behaglig, och när drömmen tar slut brukar jag sakna den,
------
Jag vet inte när de började, men de kommer oftare nu. För två årtionden sedan kom de kanske en gång vartannat år,för ett årtionde sedan en gång om året, men nu kanske nästan varje månad. Nu minns man normalt sett inte de flesta drömmar, så det kan vara mer än så.

En annan sak är att de övernaturliga inslagen ökar genom åren. Senaste gången bestod nästan hela drömmen av märkliga samtal med diverse väsen, för ett antal år sedan var det mest just antydningar, möbler som flyttas, skuggor som inte har någon förklaring....

På senare tid har jag oftast vaknat med känslan att de väsen jag stöter på i dessa drömmar kommer jag att få möta när jag dör. Nej, detta är inte ett påstående om en "åsikt", det jag säger är att det är vad jag tror just när jag vaknar.

Men det vore nog riktigt roligt (och intressant) om det verkligen skulle vara så.....De väsen som förnimms i drömmarna, upplevs visserligen lite kusliga i början, men när jag verkligen i dessa drömmar upplever mig få nära kontakt med dem,ter de sig kärleksfulla.
----------------------------------------------------------------------------
*Här finns faktiskt ett undantag. I en av de mest intensiva av de drömmar som i övrigt motsvarar kriterierna på en "Spöken i mitt rum"-dröm var det helt ljust, som om taklampan var tänd.

6 kommentarer:

Verutschkow sa...

https://www.youtube.com/watch?v=ug_NpT5Io8g

Ett litet musiktips på det här temat kanske kan passa. Eller inte ...

Erik Rodenborg sa...

Tja, men den handlar ju inte om "riktiga" spöken utan om hur MINNET av en före detta sambo spökar, om jag fattar saken rätt.

Verutschkow sa...

Musiknörden kommer med ett nytt förslag ...

https://www.youtube.com/watch?v=wOW4-oWnDPw

https://en.wikipedia.org/wiki/Ghosts_(Japan_song)

http://www.lyricsmode.com/lyrics/j/japan/ghosts.html

Erik Rodenborg sa...

Ja, den är ju mer spöklik i framförandet än den förra. Men texten handlar ju även den om "ghosts" endast i en rent metaforisk mening.

"The ghosts of my life
Blow wilder than before"...

Verutschkow sa...

https://en.wikipedia.org/wiki/My_Life_in_the_Bush_of_Ghosts_(album)

Sista försöket : Brian Eno (Roxy Music ) och David Byrne (Talking Heads)
gjorde ett ambitiöst musikexperiment.

https://www.youtube.com/watch?v=JOXbk1GYkxE

Erik Rodenborg sa...

Den verkar fascinerade, men har bara lyssnat några minuter (den är på nära 40 minuter så jag hinner inte mer nu....)