Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
The Happening
Den troligen första Supremes-låt jag hörde. Jag hade börjat lyssna på popmusik i april 1967 och i juni 1967 hörde jag då plötsligt "...
-
Min första reaktion när jag vaknade i dag och såg den tragiska nyheten. Som bara var helt ocensurerade tankar, utan något...
-
I augustinumret av "Spartacist" - teoretiskt organ för "spartacisterna"i International Communist League (ICL) - har de p...
-
Sjundedagsadventisterna (SDA) är en märklig rörelse. Den måste beskrivas som fundamentalistisk, men deras hårda förkastande av helveteslära...
22 kommentarer:
http://www.samladeskrifter.se/product/solen-skiner-alltid-pa-segerdagen/
Fjärde Internationalens senaste politiska omsvängning. Nu skall vi stödja Vladimir Putin! Tidigare var det NATO i Libyen, och innan dess UPA och Skogsbröderna. Dessförinnan var det Lech Walesa, och innan dess Che Guevara.
Spänningen stiger inför nästa omprövning...
Jag antar att antroposoferna är en högoddsare?
Har du sett den här? HA HA HA. Du MÅSTE kommentera detta, Kire! Så här tokiga var inte ens FRP! En vänsterpolemik mot...gissa vem?
http://www.arbetarmakt.com/2013/02/antroposofi-en-sektlara/
Tidlösa 1
Jag förstår inte hur du kan dra slutsatsen att "Fjärde Internationalen" stöder Putin utifrån den text du länkar till. Eller har du någon övrig info som inte jag har?
Tidlösa 2
Jag tycker i och för sig också att vi bör ha en statlig skola, men med utrymme för alternativa pedagogiker. Men... Arbetarmakt lär ha en regel som förbjuder religiösa att vara medlemmar, har jag hört, och det stämmer bra in med denna artikel. Jag tycker att socialismen bör kopplas bort från den filosofiska lära som utvecklads av Marx på 1800-talet ("dialektisk materialism" ). Frågan om man vill ha ett socialistiskt samhälle eller inte har inte ett skvatt att öga med om man är materialist eller inte.
Eller om, man tror på reinkarnation, Goethes färglära, eller eurytmi eller inte.
Det där om att lärarutbildning måsta vara "vetenskaplig" är ju blaha. Vem bestämmer vad som är vetenskapligt och utifrån vilka kriterier?
Däremot bör läkarutbildningen bygga på en vetenskapligt empirisk grund, förstås, Men jag gillar Vidarkliniken, och tycker man blir bättre bemött där än i den "vanliga" sjukvården. De går också efter skolmedicinen till 99 procent, allt annat är ren överkurs. Eftersom jag också tycker att man bör ha en offentligt ägd sjukvård kan minn sympati för Vidarkiniken te sig som en motsättning. Men den kan lätt lösas om man tänker sig att alla vårdcentraler ska vara offentlig ägda men att man inom dessa ekonomiska ramar tillåter kliniker som Vidarkliniken att verka, under statlig uppsikt.
PS till min kommentar 12.01. Och så vitt jag förstår stödde inte heller "Fjärde Internationalen" NATO mot Libyen. Kildén/Åsman gjorde det, men SP:s ledning gjorde det inte. Och så vitt jag fattar stod Förenade Sekretariatet på SP:s lednings sida i den frågan. Rätta mig om jag har fel....
Nej, de stödjer inte Putte "politiskt", men det finns en ganska klar anti-Euro-Majdan-tendens i SP:s tidning Internationalen, inklusive stöd till Borotba, som stödjer de ryska separatisterna i östra Ukraina. Jag har sett sådana tendenser även i International Viewpoint. Fjärde Internationalens sektion i Moskva verkar däremot vara mot all rysk inblandning i Ukraina, så jag antar att Fjärde Internationalen är splittrad i frågan. En falang har samma ståndpunkt som på 1990-talet (mot Ryssland), en annan verkar ha intagit en ståndpunkt som åtminstone har en familjelikhet med Arbetarmakts (och IMT:s?) dito. (Arbetarmakt har förresten också svängt. De var i allmänhet mot Ryssland på 1990-talet.)
Under kriget i Libyen publicerade International Viewpoint flera stort uppslagna artiklar av en libanesisk FI-medlem vars namn jag glömt som stödde NATO:s intervention. Senare verkar Förenade Sekretariatet dock ha tagit avstånd från detta.
Nej, alternativ medicin och läkekonst kan man ju inte bara förbjuda, så länge det inte rör sig om uppenbart kvacksalveri. Då hade man ju tvingats förbjuda t.ex. akupunktur eftersom ingen vet hur den "egentligen" fungerar (såvida man inte har lyckats ta reda på det). Homeopati kan ju vara placebo, men kan man förbjuda en billig placebo? Placebo "fungerar" ju faktiskt...
Jag antar att de flesta "hårda" marxistiska grupper förbjuder religiösa medlemmar, samtidigt som man kan tänka sig samarbete med religiösa grupper i sakfrågor (kanske befrielseteologer eller - i värsta fall - islamister!).
IMT förbjuder inte medlemmar att vara religiösa, men i just Pakistan är det förbjudet för religiösa att sitta i ledningen i deras sektion. Inte så konstigt, med tanke på den politiska roll som islam spelar där.
I "Socialisten" i Sverige, som 2010 lämnade IMT, var det ingen som krävde att jag måste tro på den "dialektiska materialismen" och inte ens när jag antydde att jag i viss mån trodde på skogsrån ;-) , var det någon som tyckte att jag borde uteslutas... I princip kunde man ha vilken metafysisk åskådning som helst, och två av de mest aktiva var buddhist respektive ganska så New Age-inspirerad.
Själv har jag ingen åsikt om Ukraina, mer än att jag inte anser att den ryska interventionen i Krim (eller den i Sydossetien) är speciellt upprörande, med tanke på att den stora majoriteten av befolkningen i dessa områden uppenbarligen ville tillhöra Ryssland.
Men pro-ryska grupper är ofta inkonsekventa eftersom de ofta brukar anse att det var fel att Kosova avskilde sig från Serbien, för att inte tala om de åsikter de ofta har om Tjetjenien....
Jag försöker vara konsekvent i den nationella frågan. De nuvarande gränserna är inte heliga, om majoriteten i ett område vill bli självständiga eller tillhöra ett annat land bör de få det.
Ver
Jag tyckte uppriktigt sagt din kommentar var lite smaklös, så jag tar inte in den.
Man måste kunna skämta om allt, Erik ...
"Själv har jag ingen åsikt om Ukraina, mer än att jag inte anser att den ryska interventionen i Krim (eller den i Sydossetien) är speciellt upprörande, med tanke på att den stora majoriteten av befolkningen i dessa områden uppenbarligen ville tillhöra Ryssland."
Är detta ett uttryck för hur Sovjetkommunismen fortfarande inte
släppt det mentala greppet om dig, Erik ?
Och vad tyckte du om kommentaren gällande Ukraina då ? Du kanske inser
att du riskerar att bli väldigt ensam eller snarare att hamna i väldigt
dåligt sällskap om du framhärdar i din uppfattning ...
Ver
1. Man kan skämta om allt, på alla tänkbara sätt, men inte nödvändigtvis på min blogg.
2. Min syn på det forna Sovjet är komplex, men min syn på den nationella frågan är ganska enkel. Om befolkningen i en del av ett land vill avskilja sig från detta har de rätt till detta. Om de vill tillhöra ett annat land har de också rätt till detta. På samma sätt som Krim måste få tillhöra Ryssland, borde TjetjenIen få slippa Ryssland.
3. Vilket inlägg? Vaddå väldigt ensam? Ska man inta de åsikter som leder till att man får mest kompisar, eller vad?
PS. Ja just det, dåligt sällskap var det dessutom. Ja, om man tycker en sak kommer kanske de som tycker motsatsen att anse att man är i dåligt sällskap. Och?
En försenad sommarhälsning från Ann-Charlotte till Erik!
Glad sommar!!!
Tack, och Glad Sommar själv! :-)
"3. Vilket inlägg? Vaddå väldigt ensam? Ska man inta de åsikter som leder till att man får mest kompisar, eller vad? "
SJÄLVKLART skall du se till att du får så många gilla som möjligt på
Facebook. OBS. IRONI !
Jag kom att tänka på ett av de under året repriserade avsnitten av den
gamla klassikern "Hem till byn" där byns ende Sovjetkommunist inte bara
fortfarande innehar samma gamla åsikter utan också har förstärkts i sin
övertygelse efter Sovjetunionens fall. Karlen i fråga är alltså utsliten
f d skogsarbetare och det uppstår en verbal konfrontation mellan honom
och svärsonen (framgångsrik företagare/högre tjänsteman) och det finns
en hel del komik i den scenen. Den utslitne arbetaren bär på ett genuint
klasshat och kan även bli avundsjuk på gamla kompisar som det "går bra
för". Då handlar det om arv och aktieaffärer.
Jag är också uppvuxen med Vietnamkriget, även om jag aldrig kommit i
närheten av att vara så brådmogen som du måste ha varit. Låt oss hoppas
att USA kommer att styras av personer som Obama och Clinton framgent
även om det kanske var KENNEDY som startade upp eländet i början av
60talet.
Ver
Sovjettrogen har jag aldrig varit, men jag är nog retroaktivt aningen mer positiv till Sovjet än när det fanns. En sammanfattning av min syn på Sovjet genom åren finns på denna länk,. men den har du ju uppenbarligen redan sett.
http://kiremaj70.blogspot.se/2013/06/min-bild-av-sovjet-genom-aren.html
Så du tror inte att orsaken till Putins annektering av Krim beror på 1) personlig maktfullkomlighet och 2) att alla ryska potentater i maktställning rågar ha sina sommardatjor där?
Jag skulle tycka att det var jäkligt konstigt om dalmasarna eller värmlänningarna plötsligt skulle vilja bli självständiga.
I Spanien är det väl Katalonien uppe i norr som försöker. Mycket märkligt tycker jag.
Jag tror att Putins poltik är en cynisk maktpolitik. Men jag tycker inte att detta avgör frågan. För oavsett orsakerna till invasionen tycker jag att det är fel att kräva att Krim ska återlämnas till Ukraina, om den stora majoriteten vill tillhöra Ryssland.
Alla invasioner behöver för övrigt inte automatiskt vara fel. Vietnams invasion av Kambodja räddade hundratusentals, kanske miljoner, människoliv.
"Alla invasioner behöver för övrigt inte automatiskt vara fel. Vietnams invasion av Kambodja räddade hundratusentals, kanske miljoner, människoliv."
Jo, och så många i väst borde skämmas för hur Vietnam behandlades
för detta. Men numera verkar det vara tillåtet att invadera andra
länder, som t ex Irak.
I den världsordning vi har är det absolut tillåtet för vissa länder att invadera. men strängeligen förbjudet för andra.
Det handlar väl om geopolitik. Ukraina var enligt ett avtal från 1991 en neutral buffert mellan NATO och Ryssland, samtidigt som Ryssland fick ha baser på Krim. Dessa baser är lika viktiga för Ryssland som Panama-kanalen för USA, eftersom den ryska Svarta Havs-flottan (som även patrullerar i Medelhavet) är stationerad där. När Ukraina efter Euro-Majdan blev mer västvänligt, bestämde sig Putin för att helt enkelt ta Krim utan vidare åthävor, för att på så sätt säkra baserna. Han hade nog gjort det även om Krim befolkats av ukrainare, men då hade han fått större problem, förstås. Mer oklart är varför han även stödjer de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina. Vill han verkligen ta även det området? Eller är separatisterna en bricka i ett spel för att tvinga Ukraina att förbli neutralt "annars jävlar"? I så fall verkar strategin ha misslyckats, men Krim och baserna har han ju kvar, och därmed fortfarande lite kredd i Svarta Havet och Medelhavet.
Skicka en kommentar