fredag 24 juli 2015

"Tiger" med ABBA

En av mina favoritlåtar är faktiskt ABBAs "Tiger". Här kan den höras i den ursprungliga musikvideon till originalversionen från Abbas LP Arrival, från 1976. Eller den kortare live-versionen från Australien 1977.

4 kommentarer:

Verutschkow sa...

Om du frågar mig så är detta en av de ABBAlåtar som jag skulle klassificera
såsom varande trams ...

Erik Rodenborg sa...

Jag frågade dig faktiskt inte... ;-)

Verutschkow sa...

Äger ju själv de flesta ABBAalbumen, köpta i efterhand på rea. Men
hade svårt för gruppens mest kommersiella inslag. Och förutom "Tiger"
finns det några till sådana låtar på ARRIVALLPn.

Men "Knowing me, knowing you" och "That's me" från samma platta är
ju bra ..

Erik Rodenborg sa...

Det är lite knepigt att rakt av avgöra vad som är kommersiellt eller inte. Jag minns på 60-talet när SvD:s och senare DN:s popskribent Ludvig Rasmusson stämplade snart sagt alla de skivor som han inte gillade som "kommersiella". Bland annat drabbades Beatles dubbel-LP (som numera brukar kallas "The White Album") av denna bannstråle.

Detta skapade världens polemik mellan honom om SVT:s popprofil Klas Burling.

Själv stod jag lite mittemellan, men tyckte nog att "kommersiell" ofta var ett skällsord som användes på låtar man inte gillade.

Alla ABBAs skivor gjordes för att tjäna pengar, men inte ENBART därför. Det är lite oklart varför just "Knowing me, knowing you" skulle vara mindre kommersiell än Tiger. Vad gäller Tiger har jag någonstans läst att bakgrunden till den var att Björn Ulvaeus var fascinerad av dess tema, på ett ganska så personligt sätt. Så anledningen till att just Tiger ser ut som den gör var nog inte primärt en idé att tjäna pengar.

Jag tror faktiskt att Knowing me, knowing you var mer publikfriande och gick hem i större grupper än den ganska så udda Tiger. Det har i sig ingenting att göra med vilken av dem som är bäst . Vilken som är bäst är nog ytterst ett subjektivt omdöme hos den som lyssnar...