onsdag 1 juli 2015

Grexit - en väg till Hades?

En av de saker som förbryllar mig vad gäller den grekiska krisen är hur möjligheten att Grekland lämnar, eller tvingas lämna, euron, framställs som ett steg ned i en avgrund, som om det handlade om att påbörja vägen ned mot Hades.

Det brukar kallas "Grexit". Alla verkar livrädda för denna utväg, inklusive grekerna själva, och ibland får man intrycket att den grekiska regeringen är beredd till de mest långtgående eftergifter för att få stanna kvar. i euron.

Det konstigaste av allt är när även svenska debattörer verkar dela denna skräck. Behöver det verkligen påpekas att Sverige inte är med i eurosamarbetet själva, och att vi 2003 i en folkomröstning beslöt att stå utanför? Jag har hittills inte stött på någon som framställt det som om vi 2003 störtade ner i en avgrund.

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

Jag tror att avgrunden har att göra med förtroendet för euron och EU-samarbetet. Det handlar alltså mer om politik än om ekonomi. Rent ekonomiskt kan ju "trojkan" fortsätta att kräva Grekland på pengar även om de lämnar EMU. Deras "skulder" är ju fortfarande obetalda, och så vidare.

Om Grekland lämnar, vem står då näst på tur? Spanien? Det landets ekonomi är ju inte direkt kärnfrisk. Kommer folk i Ukraina eller Serbien fortsätta vara positiva till EU? Och så vidare.

Jag tror inte att det detta bara är propaganda, utan en genuin rädsla för att EU-projektet är skörare än vad det ser ut, och att en Grexit kan "trigga" andra obehagligheter.

Erik Rodenborg sa...

Problemet är att den oro som de härskande eliterna i EU har för detta, på något sätt påverkat även stora delar av den grekiska befolkningen. Grekland skulle nog ha större manövermarginaler om det stod utanför euron. Men föreställningen om den katastrof som skulle inträffa utanför euron har trängt in även i SYRIZAs bas. Däremot inte i det lilla kommunistpartiets. Grekiska KP driver så vitt jag förstår tvärtom en ganska hård linje för att lämna både euron och EU.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....