fredag 4 april 2014

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Tittade lite i Charles Thomas bok "Celtic Britain" och på sidan 13 fick jag syn på Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Det skulle vara ett  ortnamn i  Storbritannien med keltiska rötter.  Det lät ju lite fascinerande så jag letade  efter det på nätet och hittade bland annat detta .

Det är alltså världens näst näst längsta ortnamn. Tråkigt nog verkar det inte ha uppkommit spontant utan skapades på 1860-talet för att locka dit turister. Tidigare hette byn endast Llanfair Pwllgwyngyll.

Det långa namnet betyder alltså på svenska ”Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgon Tysilio av den röda grottans kyrka", och det tidigare namnet helt enkelt "Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal".

4 kommentarer:

Tidlösa sa...

Vilket är det längsta? I min super-gamla Guiness rekordbok från typ 1979 *är* Llanfair-etc det längsta ortsnamnet...

Erik Rodenborg sa...

Det längsta sägs tydligen idag vara Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu.

Enligt Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_long_place_names

Verutschkow sa...

Finns i vart fall ingen anledning att twittra om dessa platser.

Erik Rodenborg sa...

:-)

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...