lördag 26 april 2014

Hur prioriterade SÄPO?

I ett nytt fall där en man efter resning friats för övergrepp mot sin dotter får vi reda på att SÄPO spionerade på dottern för att hitta bevis för att hon inte var trovärdig.

SÄPO brukar inte gripa in i sexualbrottsfall. När de nu ändå gjorde det kan man ju undra sig varför de endast spionerade i en riktning. Flickan  hade anklagat inte endast fadern, utan även andra män, för övergrepp. Varför spionerade då inte SÄPO också på dem för att finna ut om det fanns något i deras beteende som skulle kunna styrka flickans anklagelser?

14 kommentarer:

Verutschkow sa...

SÄPO får väl byta namn till SEPO.
Uttalet blir väl ungefär detsamma.

Skämt åsido så har jag nog något större tilltro till SÄPO än till den vanliga polisen. Men ännu så länge är man ju just en polisorganisation under Rikspolischefen. Hörde f ö nuvarande SÄPOchefen tala om verksamheten, så långt det nu lät sig göras, på ABF härom året. Och han började ju en gång i tiden som vanlig patrullerande polis på Södermalm i Stockholm.

Erik Rodenborg sa...

..."har jag nog något större tilltro till SÄPO än till den vanliga polisen"..

Jag blir alldeles paff över detta, men inser plötsligt att vi lever 2014 och inte, låt oss säga, 1967... Man tänker lite olika idag, för att uttrycka det försiktigt.

Verutschkow sa...

Jag har aldrig tillhört något parti av vare sig den ena eller andra sorten. Men jag är naturligtvis medveten om SÄPOs rykte, grundat t ex på ENBOMaffären.

Erik Rodenborg sa...

1966-67 avslöjades att SÄPO haft tusentals människor i sitt register av anledningar som att de hade haft semester i Sovjet eller prenumererat på Ny Dag. SÄPO var bra på att registrera vänstermänniskor - men det är svårt att se att de var bra till så mycket annat.

Men att spionera på en kvinna för att hon anklagat sin far på incest - det övergår mitt förstånd på vilket sätt det ligger inom SÄPOs arbetsuppgifter....

Anonym sa...

Det får en att misstänka att det kan ligga något i det hon säger om "högt uppsatta" förövare!

Monica Antonsson sa...

Jag tycker också att det här är väldigt konstigt.
Varför Säpo? Hur kan detta ha med rikets säkerhet att skaffa?
Och om nu kvinnan ljög i dagsläget så är det inget som helst bevis för att hon ljög för tio år sedan.
Helt sjukt detta, tycker jag.

Erik Rodenborg sa...

Konstigt , ja. Men som sagt kanske inte. Flickan sägs ha pekat ut högt uppsatta män. Hur högt uppsatta - kan man ju fråga sig. Om det bedömdes som ett hot mot rikets säkerhet måste de väl befinna sig ganska så högt upp.

Erik Rodenborg sa...

Vill också tillägga att det som pressen beskriver som ett resultat av SÄPO.s spaning har ett ganska så begränsat bevisvärde.

Gunnar Wall sa...

Ytterst konstigt. Enligt Dagens Nyheter blev Säpo inkopplat för att kvinnan pekat ut en polis. Det kan rimligtvis inte räcka som förklaring. Säpo brukar inte utreda polisers misstänkta brottslighet. En tänkbar orsak till att Säpo kopplades in skulle förstås kunna vara att den utpekade polisen var en hög säkerhetspolis. Men om så var fallet kan man naturligtvis fråga sig om Säpo var den instans som borde ha hand om saken ifall det var önskvärt med en en opartisk utredning.

Erik Rodenborg sa...

När en kvinna pekade ut en annan hög polis - Göran Lindberg - började vare sig SÄPO eller den "vanliga" polisen spana på kvinnan. Istället inledde den "vanliga" polisen en spaning på Göran Lindberg.

Man kan förstås fundera på vad mer exakt skillnaden beror på.

Anonym sa...

Det kan vara "luktsinnet". Intuitionen sade: "Lindberg är skum!" Enligt förnuftet var det ju helt vanvettigt att misstänka honom. Men man skall nog inte alltid vara förnuftig. Det blir så lätt galet.

Erik Rodenborg sa...

Jag misstänker snarare att Lindberg var impopulär inom polisen av andra orsaker, och att de därför hakade på något som de annars skulle ha avfärdat.

Anonym sa...

Reagerar också på att även om hon ljög nu så visar det ju inte att hon ljugit tidigare. Någon som har målnumret till den här senaste domen?

Anna sa...

Lindberg var extremt slarvig, så slarvig så man kallar det att "han ville åka fast".

Så det är så det funkar inom polisen; de är bara de enklaste uppenbara man tar. Mao inte konstigt att de flesta klarar sig, oavsett område..