tisdag 8 april 2014

Fascinerande med KLF

En dag 1991 (eller 1992) var jag på hamburegerrestaurangen Clock vid Hötorget (som för övrigt låg där McDonalds ligger nu) och fick där se KLF:s musikvideo Justified and Ancient. Den fascinerade mig.

Jag vet inte riktigt varför den gjorde det, men jag höll just då på att läsa om förhistoriska samhällen. Så jag tyckte kanske att det var något speciellt med temat om något uråldrigt, som på något sätt höll på att... komma tillbaka.

I KLF:s sång finns ju hänvisningar till myterna om "Mu", den sjunkna kontinenten i Stilla Havet - som jag definitivt inte trodde på. Men man kunde ju istället associera till (exempelvis) det neolitiska Europa istället..

Det kanske verkar långsökt, men det gjorde i alla fall jag. Och jag köpte både singeln och ett samlingsalbum med KLF.

Och jag är fortfarande faktiskt lite fascinerad av stämningen i sången, som bitvis är tilltalande, bitvis är lite - kuslig.

6 kommentarer:

Tidlösa sa...

"They´re justified and their ancient, and they drive an ice cream van". Både låten, videon och texten är klassiker!

Erik Rodenborg sa...

Ice cream van? Det har jag missat!

Jag har faktiskt inte studerat texten SÅ noga, så nu kollade jag upp den här: http://www.stlyrics.com/songs/k/klf7578/justifiedandancientfeaturingtammywynette272876.html

Jag visste att den var utflippad, men inte riktigt att den var SÅ utflippad!
;-)

Tidlösa sa...

http://www.amazon.com/Justified-Ancient-Vinyl-Klf/dp/B00008EOQ0/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1396988583&sr=8-2&keywords=klf+justified+%26+ancient

Där har du glassbilen, en väldigt bisarr sådan, på singel-omslaget!

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag har haft singeln, men tänkte inte på att bilden skulle illustrera texten. Uppfattade den nog bara som en nonsensbild.

Hmm sa...

KLF vara fantastiska! :-)

Erik Rodenborg sa...

:-)