måndag 26 november 2012

Oantastligt - och skamligt

Detta var titeln på en intressant och läsvärd kommentar som Jan Myrdal skrev i början av 2008 då JK Göran Lambertz lade ner utredningen om bordellhärvan. (Att sedan Aftonbladets webbredaktion inte kunde stava är en helt annan sak - i pappersupplagan var rubriken rättstavad...).

Läs den gärna!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en bra artikel av Myrdal.

Tycker jag.

Leroy

Anonym sa...

JK tar inte upp anmälan mot filmen Call girl.

Det var väl inte oväntat. En prövning angående förtal skulle nog inte vara hälsosamt för flera inblandade.

Kan inte hitta något om detta i kvällstidningarna.

Locket verkar vara ordentligt igenspikat precis som i
Lindberghfallet.

Erik Rodenborg sa...

Leroy

Den var bra, med undantag av att ett avsnitt ser lite naivt ut. Jan Myrdal skriver : " Detta skulle i normala fall lett till en brottsutredning. Om en sådan utredning klarlagt att inga brott begåtts skulle åklagaren ha lagt ner utredningen men om den visade att brott begåtts hade han haft skyldighet att låta det gå till åtal och om domstolen funnit åtalet riktigt skulle den/de skyldiga kunnat dömas till långa fängelsestraff. Men detta brott mot småflickorna – pedofili alltså – behandlades inte normalt. ."

Jag tror inte att Myrdal EGENTLIGEN har denna naiva tilltro till rättsväsendets förmåga att bedöma sexualbrottsfall (eller andra fall!) på ett så "opartiskt" sätt som det verkar här.

Det går att vränga sanningen även när fall går till åtal, och för den skull även när det inte handlar om ledande politiker.

Anonym

Nej, och jag tror då inte heller att familjen Palme kommer att våga gå till enskilt åtal. Då kommer ingen att kunna hindra intervjuer med de utsatta i var och varannan tidning, även om det på något sätt skulle fixas så att de inte får vittna.

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...