måndag 23 maj 2011

Lilit

Av flera skäl, som är helt oberoende av varandra, har jag nyligen fått upp ett intresse för Lilit (engelsk stavning Lilith) - mest känd för myterna om att hon var Adams första hustru. Det skulle vara intressant att kolla både den tidigare mytologin och hur hon används i helt olika sammanhang idag.

Ja, det ÄR idag verkligen i helt olika sammanhang - både sympatiska och osympatiska.

Jag vill inte skriva så mycket nu, då det var länge sedan jag läste om henne. Vill inte skriva från minnet, då kan det lätt bli fel.

Men jag kan till en början med citera vad som står om Lilit i Jesajas bok kapitel 34 - ett av de två ställen i Bibeln där hon är nämnd.* Detta är i samband med att det beskrivs hur Gud ska ödelägga stora delar av världen, ja kanske hela. Städerna ska förfalla och vilddjur och spöken ska hemsöka ett öde landskap.

Då plötsligt dyker Lilit upp i handlingen, i vers 14. Poängen verkar vara att hon ska trivas i detta kaos...

"Schakaler bo där tillsammans med andra ökendjur,
och gastar ropa där till varandra;
ja, där kan Lilit få ro,
där kan hon finna en vilostad."
(1917 års översättning)

Jag har alltid på något sätt gripits av stycket. Visst - hon framställs som en demon som uppenbarligen trivs där rovdjur och gastar tagit över...

Men på något sätt ser jag en antydan till empati i versen. Jag har med all sannolikhet fel i detta, men det där om att hon ska finna en vilostad... Varje gång jag har läst det har jag på något plan djupt sympatiserat med Lilit och tyckt att det är så fint om just hon, den förtalade och förvisade, kan finna en vilostad....

Återkommer till detta.

Lyssna gärna också på den vackra sången "Lilith" av den för mig tidigare helt okända gruppen Aenima!

* Enligt svenska Bibel 2000 nämns Lilit även i Job 18:15. Men om man jämför men en rad andra bibelöversättningar finns hon inte där, och i engelska Wikipedia står att det enda ställe hon omnämns är i Jesaja. Detta är ett litet mysterium.

4 kommentarer:

Maria sa...

Jag har alltid reagerat likadant - alltså att det finns något av empati över att hon får finna sin vilostad! Jag ser fram emot att du ska skriva mer om Lilith.

Erik Rodenborg sa...

Maria

Ja, jag uppfattade länge texten i vers 14 som att den uttryckte empati med Lilit, men när jag sen läste hela kapitlet blev jag tyvärr mer tveksam till tolkningen. Poängen är ju att en oerhörd katastrof ska slå mot människorna - och att just där och då ska Lilit finna sin vilostad!

Tidlösa sa...

Jag kanske har nämnt detta tidigare, men inom astrologin använder man ibland två objekt som faktiskt kallas Lilith. De kallas även (på engelska) ”The Black Moon” och ”The Dark Moon”.

Den svarta månen är egentligen en punkt på månens bana. Jag har inte riktigt förstått vad den skall symbolisera. (Det finns även något som kallas ”den vita månen” eller Selene!)

Den mörka månen, däremot, sägs vara en verklig himlakropp, närmare bestämt Jordens andra måne, som ”upptäcktes” av en viss Georg Walthemath på 1800-talet. Ingen annan observerade den… Astrologen Sepharial (som var teosof – vad annars?) började använda den mörka månen i sitt astrologiska system. Han kallade den Lilith och menade att den hade ett väldigt negativt inflytande.

Sepharials böcker har jag aldrig läst, men för ett tag sedan läste jag en bok om Lilith skriven av en viss Mae R. Wilson-Ludlam, ”Lilith Insight”. Den är mycket bisarr. Här kommer några exempel på ”tolkningar” av olika horoskop från denna bok: "Lilith in Gemini in the Sixth of morals was raped at age 14, married, divorced, then she became a homosexual". "Lilith in Scorpio in the Twelth exactly conjuncts Mercury, conjunct the Ascendant was raped by her father at age 14. By the age 30 she faced the choice between promiscuity and chastity. She chose the former. Mars sextiles Lilith". "Foster parents raised this male. His is a history of immoral experiences, and a mental breakdown. He admits being bisexual".

Lilith gör alltså folk homo- eller bisexuella, något författarinnan tycker är förfärligt. Lägg också märke till hennes kopplig mellan sexuella övergrepp och homosexualitet eller promiskuitet!

Tja, vad skall man säga?

Jag gissar att New Age-feminister har en mer positiv tolkning av den mörka månen Lilith (och den svarta månen Lilith), men de böckerna har jag alltså inte läst…

Erik Rodenborg sa...

Hittade lite om saken på http://www.mountainastrologer.com/standards/editor%27s%20choice/articles/lilith_hunter/lilith.html