fredag 19 december 2008

Varför skriver jag så mycket om Thomas Quick?

Det beror inte på att jag tillhör de som är oerhört intresserade av kriminalfall eller kriminaljournalistik i allmänhet. Det är jag inte.

Anledningen är huvudsakligen den att de främsta aktörerna bland de som i åratal velat övertyga om att Quick "inte begått ett enda mord" har varit oerhört aktiva i att avfärda berättelser om övergrepp mot barn. Det är personer vars motiv är grumliga, milt sagt.

Vi har Pelle Svensson, en aktiv försvarare av Hans Scheike och hans sexsekt. Svensson har bland annat skrivit förordet till sexsektkvinnan Britta Sylvans bok "Jordbävningen". I detta förord skrev han bland annat att "om det i varje man fanns en liten Scheike" skulle kvinnorna bli lyckligare, det skulle blir mindre skilsmässor och självmord. Han beskrev också sexsekten i termer som "nakna och lyckliga barn” och "vackra kvinno- och barnstjärtar".

Vi har Ulf Åsgård som i rättegången om Södertäljefallet 1994 avfärdade Södertäljeflickan som mytoman, och som i det så kallade "Ulf-fallet" 2004 jämförde terapeuten Kenneth Lind med förhörsledarna i Abu Ghraib-fängelset.

Vi har Kerstin Koorti som bland annat sagt att minnen som kommer fram i terapi undantagslöst är falska, och som har deltagit i snart sett varje kampanj mot överlevare från övergrepp.

Vi har Jan Guillou, som alltsedan tidigt 80-tal försökt diskreditera trovärdigheten hos de som berättar om minnen av övergrepp i barndomen. Att han sedan vill att andra ska tro på Guillous egna minnen av övergrepp i SIN barndom är ju en pikant detalj i sammanhanget.

Vi har Leif GW Persson, som agerat i nästan alla av de mest kända fallen för att ifrågasätta trovärdigheten hos överlevare: styckmordsfallet, "Ulf-fallet", Södertäljefallet, bordellhärvan etc. etc. Att han har en mycket märklig relation till sanningen visades i Lars Borgnäs dokumentär om styckmordet i Uppdrag Granskning.

Och sedan har vi nu alltså också fått Hannes Råstam, mest känd för sina extremt vinklade progam om "Ulf-fallet", där han systematiskt utelämnade allt som talade för dotterns berättelse om att hon hade utsatts för sexuella övergrepp.

Dessa personer är kärnan i kampanjen för att Quick skulle vara oskyldig. Quickfallet har en hel del element som gör att förnekare av denna typ ser rött. "Terapiminnen", minnen av övergrepp i barndomen, att bortträngda minnen kan återkallas, multipla personligheter och så vidare.

Oavsett frågan om Quick är oskyldig eller skyldig till de åtta mord han dömts för är motiven hos de mest frenetiska av kampanjmakarna helt klara.

Men oavsett hur det går bör man nog uppmärksamma något intressant. Quick sade inte ett ord om "falska minnen". Han påstod att han hade ljugit. Det är en väsentlig skillnad som man bör ha i minnet i framtida debatter om saken.

5 kommentarer:

Kjell-Åke Bjurkvist sa...

Fantastiskt bra att du skriver om Thomas Q. Med ett briljant sätt att samla information och, i ett historiskt perspektiv. Se samanslutningen och dessa falska karriarister, lyfter du fram intressanta och viktiga frågeställningar. BRA!

Vilken utomstående oberoende person är villig att titta närmare på hur det förhåller sig?
Vore väl ngt för en karriärssugen journalist att röröa i.

Jag får gåshud av omnämnda och har gjort så under många år, inna vi fick kontakt.
Tack Erik för din samlade kunskap..

Mv H K-Å Bjurkvist

Motherwitch sa...

Suveränt inlägg. Ditt engagemang är fullt begripligt. Det delas av många men alla är inte lika insatta som du.

Jag får inte heller ihop bitarna. Varför försvara man en djupt störd människa som gjort sig skyldig till en rad grova våldsbrott, däribland våldtäkter på barn? Det övergår mitt förstånd.

Inte nog med det. De framställer TQ närmast som en martyr. Som en liten oskyldig fabror som inte en skulle kunna göra en fluga förnär.

Ni har säkert läst dagens DN. Men sannolikt har många missat den. Här framgår vilka vidriga brott denne TQ gjort sig skyldig till INNAN han fälldes för de åtta morden. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=866082

profanum_vulgus sa...

Hans Scheike:
Hans familjekonstellation bestående av tre kvinnor och en man är knappast en sekt. De dömdes för att helt i enlighet med sin uppfattning och uttalade målsättning ha smiskat folk med björkris.

Södertäljeflickan:
Ljög så att det sprutade ur öronen på henne. Ingenstans där hon påstod att det världsomspännande pedofil- och mördarsälskapet skulle ha grävt ner mängder av mördade barn kunde man hitta några tecken ens på att någon hade grävt i modern tid. Inga rester efter offertempel, ko-facklor och annat fantastiskt hittades heller någonstans.

"Bortglömda minnen":
Uppfanns av Freud, och INGEN seriös vetenskapare i världen tror längre på att de finns. Det är så att man genom suggerering under terapi skapar falska minnen. Precis som att jag har ett minne av när jag med familj var på häst-och-vagn-semester i Småland, trots att jag då bara var 9 dagar gammal. Jag har fått det berättat för mig och sett bilder av det, och utifrån det skapat ett falkst minne.

Styckmordsfallet:
Skulle det vara den berättelse som det 18 månader gamla barnet kunde avge endast i enrum med sin mor och som utvecklades endast då nya uppgifter kom ut i media som avsågs med överlevare i det fallet?

Fallet "Ulf":
Flickan har ju flera gånger tagit tillbaka anklagelserna. Hon har ju dessutom som av en händelse varit utsatt för exakt det som en romanfigur i en bok utsattes för, en bok som hon dessutom fått av sin "terapeut".

Quick:
Vad tyder på att Quick är skyldig?

Kira sa...

Profanum Vulgus är antingen helt okunnig eller så ljuger han.

1. Sexsekten dömdes inte för att ha piskat vuxna (det är inte förbjudet, om det sker frivilligt) utan för sexuella och sadistiska övergrepp mot barn.
2. Södertäljeflickans berättelse stöds av rättsmedicinska utlåtanden, och en rad andra fakta, som redovisas i Birgitta Allmos utmärkta bok "Vem vågar tro på ett barn?" (Tusculum 2008). Södertäljeflickan har heller aldrig sagt ett ord om exempelvis offertempel eller ko-facklor. (Vad gäller ko-facklor är din källa uppenbarligen Guillou, men där fantiserar han vilt)
3. Teorin om bortträngda minnen stöds av en rad kvalificerade forskare över hela världen, exempelvis Jennifer Freyd.
4. Det finns en massiv indiciekedja mot läkarna som bland annat redovisas i Lars Borgnäs bok "Sanningen är en sällsynt gäst".
5. Flickans berättelse i Ulf-fallet liknar inte berättelsen i "Spökflickan". Det är en myt skapad av Hannes Råstam. Och hon tog tillbaka berättelsen endast en gång, efter att ha utsatts för hot. Hon återtog den senare, och står än idag för den.
6. Att Quick bland annat kan beskriva en mängd saker som bara mördaren känner till.

"Profanum Vulgus" - varför ljuger du, alternativt fantiserar om saker du inte vet ett skvatt om? Vad är dina motiv?
Dina kränkande lögner om Södertäljeflickan gör att jag troligen kommer att ta bort ditt inlägg om ett tag. Men jag låter det ligga det kvar en liten tid.
Eftersom det är bra att förövarförsvarares lögner avslöjas i sin ynkedom.

Min personliga teori om figurer som ljuger så inpiskat som Profanum Vulgus är att de innerst inne vill ha ett samhälle där förövare ska kunna begå övergrepp obehindrat, eftersom alla som berättar kommer att avfärdas som lögnare eller som lidande av falska minnen. Då skulle Profanum Vulgus och hans gelikar bli nöjda.

Motherwitch sa...

Säger bara äntligen. PF har ruvat på detta och har genom sina kommentarer låtit antyda att det är ungefär så här han ser på "verkligheten".

Har ju hela tiden förstått vari hans intressen finns, men detta bekräftar ju misstankarna med råge. För min personliga del känns det alltid bra när individerna själva lägger korten på bordet...

I övrigt säger jag inget mer än att detta var oändligt skönt att få bekräftat. Och du har som vanligt helt rätt Kira.