tisdag 12 maj 2020

Enid Blyton på YouTube

Någon som vill återknyta kontakten med Enid Blyton -  på sextiotalet många barns favorit och många skolbibliotekariers skräck? Hur mycket de än försökte att få barnen att sluta låna Blyton, och istället låna "bättre" barnböcker, lyckades de inte. Och, ja, två bibliotekarier försökte också med mig.

På YouTube finns nu en av hennes böcker, "Äventyrens slott", som en TV-serie från 1990. Den har hela 8 avsnitt, med ungefär 25 minuter i varje. Normalt brukar ju filmatiseringar av böcker riskera att förlora stora delar av intrigen., men det var nog inte fallet här.

Den är faktiskt riktigt spännande.

Om man enbart går efter hur mycket Blyton lyckades glädja, entusiasmera och fascinera sin publik måste hon nog ses som en av 1900-talets största författare. Och, nej, jag skämtar inte.

Här är första avsnittet. Sedan kan man ganska lätt komma till de andra 7.


Framsidan på Enid Blytons första bok.

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

Var det inte en moralpanik kring Fem-böckerna när det begav sig?

Erik Rodenborg sa...

Jag tror inte det var "moralpanik". De som angrep (ock det var många, vilket man exempelvis kan se om man söker på sökord om Blyton och hennes böcker på SvD:s digitala arkiv under 50- och 6o-talen) angrep inte dem för att de skulle kunna förleda barn moraliskt, utan för att de sades vara så fördummande och fulla av klichéer att de hotade att hejda barnens kulturella utveckling.

Och det är ju klart, jag är kanske att solklart exempel på att de hade rätt i detta. ;-)

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...