tisdag 16 april 2019

Där mörk materia inte finns

Ingen vet vad mörk materia är för något. Men den anses vara nödvändig för att förklara att de galaxer vi ser beter sig som de gör. Den anses också nödvändig för Big Bang-kosmologin.

Den anses också utgöra 85 procent av materian i universum. Och om man tar med den i beräkningen går det att göra eleganta datasimuleringar av universums historia från och med Big Bang, Om man inte har med den blir det endast kaos när man försöker.

Men nu anser man sig ha upptäckt två galaxer som konstigt nog saknar det som ingen vet vad det är för något.

Den första som upptäcktes kallas NGC1052-DF2, (brukar förkortas till endast DF2) och befinner sig ca 50 miljoner ljusår bort. Att den saknar mörk materia ses nu som bekräftat.

Det baserar sig tydligen på att dess rörelsemönster och densitet är oförenligt med existensen av denna mystiska spökmateria, som aldrig kan iakttas utan endast härledas genom dess gravitationseffekter.

Nu verkar man dessutom ha hittat en till, som brukar förkortas tull DF4...

Om detta kan man läsa här.  

Mysteriet tätnar, eller vad man nu ska säga.
----------------------------------------------------
Nedan: en bild från Andromedagalaxen - som definitivt anses ha mörk materia. Bilden är tagen av Isaac Roberts 1899, och är inte på något sätt upphovsrättsskyddad. Därför väljer jag att ha en bild på denna. Om man lägger ut bilder  av de nyfunna exotiska objekten, anmodas man att länka till X, och ge Y credit, etc. Det verkar så krångligt, så jag avstår. :-) Men några kan ju ses om man följer länken ovan.

Inga kommentarer:

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...