fredag 1 mars 2019

Stärk barnens skydd – avskaffa begreppet ”umgängessabotage”

/Uttalande antaget vid
Kvinnofrontens årsmöte
24 februari 2019./


I ett rättsfall som nyligen uppmärksammats i media har återigen problematiken med idén om så kallat ”umgänges­sabotage” blivit tydlig. Två barn, elva och åtta år, har uttalat att de inte vill träffa sin pappa, som är dömd för att ha misshandlat dem. Mamman har då inte tvingat barnen till umgänget mot deras vilja.

Hovrätten bedömde att mamman därmed har utövat ”umgängessabotage” och skriver i domen att hon borde ha ”använt sin föräldraauktoritet” till att pressa barnen till umgänge med pappan. Därför är det enligt hovrätten bättre för barnen att de bor hos pappan på heltid och att han övertar hela vårdnaden.

Barnen ska på obestämd tid inte ens få träffa sin mamma för umgänge, för att de ska vara koncentrerade på att ”lära känna sin pappa på nytt”. Barnens uttalade vilja tar hovrätten ingen hänsyn till.

De mammor som vill skydda sina barn från våldsamma fäder kan helt enkelt inte göra det utan att riskera att bli av med både vårdnaden och kontakten med sina barn. Fadersrätten går före barnens rätt till skydd.

Detta är en skandal ur ett barnrättsperspektiv: barn borde inte tvingas umgås med någon som utövar eller utövat våld mot dem. Domar utifrån begreppet ”umgängessabotage” är dessutom en skandal sett ur kvinnors perspektiv: bland det mest riskfyllda för kvinnor som utsätts för våld är att bryta upp från mannen, särskilt då de har gemensamma barn. Det är vanligt att våldsamma pappor använder sig av det gemensamma föräldraskapet, till exempel vid hämtning eller lämning av barn, för att fortsätta att hota eller utsätta mamman för våld. Socialstyrelsen konstaterar: ”Att ha tillgång till barnet kan vara ett sätt för den våldsutövande föräldern att fortsätta ha kontroll över sin partner.”

Enligt statistik från Brotts­offermyndigheten lever ungefär 150 000 barn i Sverige med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern – i den absolut övervägande majoriteten av fallen är pappan den som misshandlar. När en pappa utsätter en mamma för våld har de flesta barn i dessa familjer befunnit sig i samma rum (85 procent) eller sett och hört misshandeln från annat rum (13 procent). Det innebär att 98 procent av barnen är vad Brottsoffermyndigheten kallar ”deltagande vittne”. 60 procent av barnen har själva blivit misshandlade. 30 procent av barnen har även utsatts för sexuella övergrepp och 35 procent av barnen har dessutom sett eller hört pappan hota att döda mamman.

Ändå bortser domstolarna i Sverige i dag från pappors våld vid vårdnads- och umgänges­bedömningar. Enligt olika studier döms ungefär 75–90 procent av barnen till umgänge med den våldsamma pappan. I vilken annan situation tvingas brottsoffer att umgås med sin förövare? Barn är rättslösa.

Begreppet ”umgängessabotage” fungerar som ett sätt att hjälpa våldsutövande pappor att fortsätta utöva våld och hot mot utsatta barn och mammor. I och med bestämmelsen om ”umgängessabotage” blir myndigheterna i praktiken medskyldiga till mannens fortsatta våld.

Kvinnofronten kräver:
  • Avskaffa begreppet ”umgängessabotage” – stärk mammors rätt att skydda sina barn enligt FN:s barnkonvention!

12 kommentarer:

Anonym sa...

https://www.youtube.com/watch?v=8Gq6z7Tj9z0

Erik Rodenborg sa...

Dessa ständiga länkar om falska anklagelser... I just det här fallet tycker jag nog att Dr Phil drog lite väl snabba slutsatser. I USA har man en övertro på lögndetektorer, men de är inte ofelbara.

Såg för lite mer än tio år sedan ett Discoveryprogram om en man som anklagades för ett kvinnomord. Han klarade entydigt lögndetektortesterna, men senare lades det fram entydiga bevis som visade att han hade begått brottet. Han fälldes.

Vissa människor klarar av att ljuga inför lögndetektor. Det är inte vanligt, men det sker.

Men missförstå mig inte, jag tror inte att det aldrig kan finnas falska minnen. I en del fall finns minnesbilder som är oklara, vaga, och kanske kan bero på olika saker.

Men det är off topic vad gäller detta inlägg. Här har vi stora mängder barn som är livrädda för sina fäder, och klart minns tydliga fall om upprepad misshandel i realtid. Det kan definitivt inte förklaras med något så udda som "falska minnen".

Men en sak i Phil-programmet som ÄR relevant till detta inläggs tema är att Dr Phil absolut inte försöker pressa flickan till att träffa fadern. Han tror att hennes minnen är falska, men har respekt för hennes upplevelse. I motsats till de som vill tvinga barn att bo hos de som de är livrädda för.

Anonym sa...

"I motsats till de som vill tvinga barn att bo hos de som de är livrädda för."

Det tror jag inte är fallet i de allra flesta fallen.
Istället är det enligt Dr Phil påverkan av främst
mödrar genom "coaching".

Erik Rodenborg sa...

Du får "tro" vad du vill. men fakta talar inte för den "tron". Vad gäller att dr Phil skulle anse detta så är det absolut inte det intryck man får om man sett flera av hans program. Men om du nu påstår att Phil anser att "i de allra flesta fallen" där barnet inte vill träffa fäder. det har "coachats" av mödrar, får du lägga fram någon form av belägg för det. Den snutt du länkar till visar inte detta.

Anonym sa...

När det gäller "Kvinnofronten" så är det ju en grupp främst lesbiska kvinnor
så jag undrar hur de har nån kunskap om ämnet gällande heteropar? Är det inte
också så att det är ofta förekommer våld i nära relationer i HBT-par?
Borde man inte fiska i sin egen bäck innan man håvar in från grannens?

Anonym sa...

"Du får "tro" vad du vill."
Tack skall du ha...

Erik Rodenborg sa...

Anonym 14.45
Dina kunskaper om Kvinnofronten tycks lika begränsade som dina kunskaper om diverse
annat. Vad får du allt ifrån?

Anonym 14-46. Varsågod. ;-)

Erik Rodenborg sa...

Alltså. Jag brukar inte ta in den här typen av tramskommentarer som Anonym 14.45 och 14.46 är ett uttryck för. Men på sistone har jag börjat ta in en del av eländet för att ni ska få titta lite på det intellektuella mörker som så ofta finns i s.k. papparättsmiljöer...

Anonym sa...

"Om du är heterosexuell och inte förstår
hur viktigt det är att synliggöra hur
lesbiska ständigt blir ifrågasatta i
vårt samhälle..." /Kvinnofrontens hemsida

MEN: Är det inte också så att det är ofta
förekommer våld i nära relationer i HBT-par?

s.k. papparättsmiljöer???
Mammarättsmiljöer är ju dominerande
men JAG är inte med i nån grupp eller
politiskt parti. Är endast medlem i HGF.
Du fabulerar!

Erik Rodenborg sa...

1. Citatet från Kvinnofrontens webbsida bekräftar inte alls ditt amatörsociologiska spånande om organisationens sammansättning.
2. Jag har inte sagt att du är med i någon organisation. Men du har åsikter, och attityder, som är vanliga i extrema papparättsmiljöer. Detta är inte att fabulera. Det är fakta.

Anonym sa...

Det är värre att vara stalinist och kommunist och leninist.

NKVD (Народный комиссариат внутренних дел)

Se upp för NKVD så att du ALLTID är renlärig.

Spasiba Comrade Erich.

Men vi är såta vänner, eller hur?

Erik Rodenborg sa...

Du blir mer och mer bisarr. Vad sysslar du med?

*kliar mig förbryllat i håret*

Langoljärerna

Den kanske mest fascinerande, och en av de mest skrämmande, av Stephen Kings berättelser är nog  "Langoljärerna". Jag läste den n...