lördag 2 mars 2019

Återigen till Lilith

Jag råkade för ett tag sedan stöta på en text-, bild- och musikvideo på YouTube, med en hyllning till Lilith. Den kan ses här.

På svenska ska det egentligen skrivas Lilit, men den engelska stavningen har slagit igenom i så många sammanhang att jag har gett upp....

Lilith förekommer först under namnet Lilu i ganska oklara babyloniska textfragment. I Bibeln dyker hon upp i Jesaja. Det gemensamma i de babyloniska fragmenten och i Jesaja är att hon förknippas med ödemark, öken och platser där människor inte kan finnas.

I Jesaja 34:14 heter det, i Bibelkommisionens översättning i Bibel 2000: "Det blir ett tillhåll för ökendjur och hyenor, en plats där gastar möts. Där håller också Lilit till och finner en plats att vila.".

Det är först i den medeltida texten Ben Siras alfabet från 600-talet e.kr., som det nämns att Lilith skulle ha varit Adams första hustru. Som vägrade underkasta sig honom och därför tvingades fly från Eden. Och som i sin hämndlystnad över hur hon behandlades blev ett hot mot nyfödda barn.

Lilith hyllas idag av olika läger inom nyandligheten, Från feminister som tar fasta på den roll som hon tilldelades från och med 600-talet (men som i och för sig skulle kunna ha funnits tidigare, även om det saknas källor) som revoltör mot Adam - och mot Gud. Till en del hårdföra satanister, som snarare betonar de mest demoniska och hotfulla dragen som tillskrivits henne.

Och förvisso utifrån en rad andra ståndpunkter, som kan blanda olika aspekter av historierna om henne.

I den ovan länkade YouTube-länken sägs i bildtexterna klart att Lilith demoniserades av patriarkatet men att hon tidigare setts som vis, och en kärleksfull moder. För det sistnämnda finns tyvärr inga historiska belägg, men det kan ju varit sant ändå.

Samtidigt ger inte YouTube-länken en "mesig" bild. De hotfulla och farliga dragen lyfts också fram, och Lilith beskrivs suggestivt som en mörk gudinna, fylld med ljus.

Det kan ge associationer till begreppet "satanistfeminism", som det används i Per Faxnelds bok "Satanic Feminism".

Liliths roll i historiska källor gör att hon sällan brukar finnas representerade  i "vanliga" gudinnetroende sammanhang. Däremot finns det de, som anser sig ha kanaliserat, eller på andra sätt fått kontakt med henne, och som avvisar den traditionella demoniska bilden.

Och, som sagt, vissa extrema satanister som också anser sig ha fått kontakt med henne och som bekräftar den mest extremt demoniska bilden... och som hyllar henne av just de skälen.

Och alltså en rad mellanvarianter.

Själv har jag förvisso ingen bestämd åsikt om hennes metafysiska karaktär - eller för den delen om hennes existens eller icke-existens....

Men som gestalt är hon absolut fascinerande.
----------------------------------------------------------------------------------
TILLÄGG
Se också inlägget Lilit från den 23 maj 2011 och Lilit hos Job från den 19 juni 2011.


John Colliers tolkning av Lilith, från 1892.

6 kommentarer:

Tidlösa sa...

Du är ju intresserad av skogsrån. Jag nämner skogsrået i förbigående här...

https://ashtarbookblog.blogspot.com/2019/03/dont-worship-gnomes.html

Erik Rodenborg sa...

Tack. Jag har just kommenterat det.

Anonym sa...

http://www.lilitheve.se/

https://www.stallet.st/index.php/fa/19-gamla-program/importerade/4796-090308-konsert-lilith-eve-internationella-kvinnodagen

Sätter visst avtryck i samtiden ...

Erik Rodenborg sa...

Några försöker lägga sig mittemellan och inte ta ställning. :-)

Anonym sa...

https://www.youtube.com/watch?v=nL-H5gg58ms
Paul Kantner's Planet Earth Rock & Roll Orchestra - Lilith's Song (1983)

Publicerades den 7 jan. 2009
"Paul dedicated this song to Grace (Witch Lilith) and to the memory of John Lennon, "the Silver Beatle", the spirit of this song is directed - Album Released in 1983 - Lead Vocals : Grace Slick - Lyrics and music : Paul Kantner, Additional music : Grace Slick and Peter Sears"

Fantastisk kvinna ...

Erik Rodenborg sa...

Jämförelsen mellan Lilith och Grace Slick är ju... intressant, på något sätt.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....