torsdag 24 augusti 2017

Idiotisk actionfilm om egyptisk mytologi

Jag har hittills aldrig sett en spelfilm som behandlat den fornegyptiska religionen (eller samhället) på något som ens liknar ett respektfullt sätt. Det betyder inte att det inte finns spelfilmer som handlar om det forna Egypten. Det finns hur många som helst. Och alla jag sett är rena kalkonfilmer.

Jag har tidigare skrivit tre gånger om filmer som på det mest olustiga sätt demoniserar fornegyptisk religion. Två av dessa recensioner finns på denna blogg, här och här.

Men nu har jag dessutom sett en ovanligt tradig och pinsam actionfilm, som låtsas behandla myten om hur Set dödade Osiris.

Den är till och med värre än de jag skrivit om tidigare. Den skiljer sig från dessa genom att den inte så mycket demoniserar som förlöjligar. Och detta i en actionhandling av en typ man kanske annars ser i extremt dåliga cowboy-, agent- eller kriminalfilmer. Kanske, alltså, jag brukar inte se extremt dåliga filmer av den typen.

Den här såg jag nog mest för att jag är nyfiken på hur fornegyptisk kultur behandlas på film.

En trailer till denna kan man ta del av här. Och, ja filmen heter alltså Gods of Egypt. Se gärna trailern, men inte filmen. Det är om inte annat ett totalt slöseri med tid.

Om den egyptiska myten om Osiria och Set, som i sin berättelse dessutom innefattar Isis och Horus, har jag skrivit lite här.

I filmen blir den fascinerande och faktiskt tankeväckande myten reducerad till action av värsta machotyp. Och Isis, den gudinna som i myten är den som har huvudsrollen i det drama där Set besegras,  finns inte ens med.* För filmen är inte endast förlöjligande - den är extremt androcentrisk på ett sätt som fornegyptisk mytologi inte var.

Jag är förstås inte för några blasfemilagar, men när man genomlider sådana filmer frestas man nästan att önska att sådana fanns. Och att de även omfattade de religioner som föregick dagens etablerade världsreligioner..

Men det finns ju lagar om hets mot folkgrupp. Det är bara lite synd att dessa endast omfattar nu existerande folkgrupper...
__________________________________________
*Vid närmare eftertanke kan detta kanske delvis bero på att bokstavskombinationen Isis, eller ISIS, i dagens USA står för något helt annat. Men det problemet skulle ju kunnat lösas genom att Isis ersattes med en gudinna med ett annat namn. Men så sker inte. De två gudinnor som finns med i filmen har helt underordnade roller.  I stället låter den Isis funktion fyllas av en ung man av släktet Homs Sapiens, vilket gör handlingen än mer obegriplig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har sett lite av eländet. Väldigt lite! Hur orkade du se mer än några minuter? Plågsamt löjligt.

Erik Rodenborg sa...

Jag orkade se det för att jag har för vana att skriva nedgörande recensioner av dåliga spelfilmer om det forna Egypten. ;-)