måndag 9 mars 2015

Planeterna

BBC gjorde 1999 en serie med 8 avsnitt som hette "The Planets". Åren har gått, och en del i den är inte längre aktuellt, men det är nog en av de bästa populärvetenskapliga serier jag sett.

Den gavs ut som DVD-box och finns även i Sverige under titeln "Planeterna".

Den handlar både om vad man vet, eller då visste, om solsystemet, men också om dess utforskning . Och i motsats till motsvarande amerikanska programserier beskriver den de sovjetiska insatserna lika mycket som USA:s.

Det är värdefullt. Den saknar all kallakrigs-arrogans, och många av de forskare som deltog i det sovjetiska rymdprogrammet intervjuas.

Det finns flera astronomiska programserier som finns på DVD. Men de flesta av dem är ytliga, och dessutom ibland upplagda som rena skräckfilmer, som hela tiden betonar hoten mot jorden och hur helvetiskt allt som har med rymden att göra är. BBC-serien försöker inte skildra rymden som om den vore en Stephen King-rysare, vilket gör den sympatisk.

Som jag tidigare nämnt visar den också på hur försiktiga Sovjet var - de kunde inte tänka sig att skicka upp en bemannad raket till månen innan de var hundraprocentigt säkra att de skulle kunna ta sig tillbaka levande. Det var en viktig bidragande orsak till att USA kom först.

Genom att serien inskränkte sig till att behandla solsystemet (med undantag för ett avsnitt som behandlade planeter runt andra stjärnsystem), slipper man också de mest hejdlösa spekulationerna om Big Bang, Big Rip, inflation, och kvantfluktuationer....

Solsystemet är den enda del av universum som vi kommer att kunna nå under överskådlig framtid. Förmodligen kommer mänsklighetens framtid, om vi lyckas hejda den globala uppvärmningen, att till stor del bero på hur vi lyckas sprida oss ut inom vårt eget solsystem.

Under sextio- och sjuttiotalen var det (med några undantag, framförallt rymdentusiastiska sovjetkommunister!) vanligt i vänsterkretsar att se rymdforskningen som någon sort lyxprojekt, som stod i motsättning till bekämpandet av misären på jorden. Det var en felsyn.

I själva verket kommer vi exempelvis i en snar framtid att kunna ha möjligheter att hindra en ev.  katastrof av den typ som utrotade dinosaurierna. Genom exempelvis atomvapenbärande rymdraketer, som kan få farliga asteroider att avvika från sin bana...

Och när solen en gång blir för het, kan räddningen bli vår förmåga att bosätta sig på Mars eller (senare) några av jätteplaneternas månar. På så sätt kan väl mänsklighetens livslängd förlängas med kanske några miljarder år... tanken hisnar.

Som barn var jag rymdbesatt. Jag målade raketer och åter raketer i lekskolan tills vår föreståndare förbjöd mig att måla fler....

Och än idag är jag nog det, och det mer nu än för kanske tio år sedan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är och har precis som du alltid varit rymdbesatt. I yngre dar var min stora dröm att få bli astronom. Jag är född i årtiondet efter dig men det spelar ingen roll hur gammal jag blir stundtals blir jag arg på mig själv för att jag inte gjorde något åt detta.

I skolan hade jag än lärare som byggde på mitt intresse än mer. och han var precis som jag. Han hade dessutom samma övertygelse som jag. Den övertygelse som gjorde det svårt för mig att uppfylla min dröm om yrke.

Jag trodde och kommer aldrig att tro på evolutionsteorin. Det som gjorde det än svårare märkte jag var att jag inte heller var religiös och det verkade ingen förstå. På den tiden var man antingen det ena eller det andra, vilket tack och lov har ändrats en del. Idag finns det många som varken tror på det ena eller det andra.

Ingen kommer någonsin att få mig att allt i världen kommit till av en gigantisk smäll och allt har fallit på plats. No way jose.

Serien som du pratar om minns jag inte. Kanske jag har sett den men bara inte matchar titeln. Ska leta upp den för jag slukar allt som har med astronomi att göra.

Tyvärr delar jag inte din tanke om att kolonisera Mars och andra planeter i framtiden. Jag tror helt enkelt inte att det är möjligt fullt ut. Visst i mindre skala men jag tvivlar tyvärr på att det går fullt ut. Självklart bara spekulationer och jag kommer ändå aldrig att få fakta eftersom jag är borta långt innan detta är möjligt om det nu ens blir möjligt nån gång.

Jag är nöjd med mitt liv men hade jag fått göra om det hade jag blivit astronom :-)

Verutschkow sa...

En gång i tiden uttryckte (som bekant) Dag Vag det ungefär så här :

"Sätt mej på ett plan eller hellre en raket
Jag vill iväg till en annan planet"


https://www.youtube.com/watch?v=Rkq-0BLIT3s

Erik Rodenborg sa...

Anonym

Jag både tror och hoppas att du har fel om Mars och andra himlakroppar. Frågan låt inte bli livsviktig förrän om kanske femhundra miljoner år, och då har vi nog kommit på ett sätt att terraformera dessa - om vi fortfarande finns.

Ver
Ja, och Ted ville ha en alldeles egen måne. Det skulle jag vilja också.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....