Jag tillhör faktiskt inte dem som beundrar Olof Palme, men under ett antal år gjorde han en rad imponerade och sympatiska utrikespolitiska uttalanden, som vi inte sett maken till vare sig förr eller senare.
Palmes uttalande om USA:s bombningar av Hanoi i december 1972 var nog det mest kraftfulla angreppet mot någon utländsk makt som en representant för en svensk regering någonsin gjort. Med det möjliga undantaget av Nordvietnams regering var det faktiskt inget land i världen som angrep USA:s julbombningar så hårt som Sverige.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren
Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu. Det är en märklig läsning....
-
I dessa dagar läggs namnen på häktade personer snabbt ut på nätet. Först ut brukar vara rännstenssajten Flashback. Sedan följer andra efte...
-
Den nästan helt monolitiska debatten om styckmordet på Catrine da Costa har nu fått en motvikt. I två debattartiklar i tidningen Parabol. De...
-
Jag kan inte låta bli att kommentera de märkliga skriverierna om mig som nyss lagts ut på Monica Antonssons blogg. Inlägget är ganska så sn...
7 kommentarer:
Jag skrivet visserligen "med det möjliga undantaget av Nordvietnams regering", men det är med betoning på "möjliga". Jag tror inte Demokratiska Republiken Vietnams (som man egentligen borde skriva) regering uttalade sig så hårt som Palme.
För det första var DRV:s diplomatiska språk ganska så försiktigt. För det andra satt DRVs regering sedan oktober 1972 i förhandlingar med USA, och jag tror inte man i det läget skulle vara så provocerande att man skulle vågat dra paralleller med exempelvis Treblinka.
Om det hade handlat om ett bombangrepp mot Kuba och Havanna hade nog Fidel Castro kunnat låta som Palme, med det var alltså inte så vietnameserna brukade låta.
Jag var och är fortfarande en stor beundrare av Palme. Hans civilkurage är min ledstjärna. Fantastiskt.
Jag ser Palmes roll som motsägelsefull. Å ena sidan lysande uttalanden som detta - å den andra (för att nu ta ett exempel jag inte tror jag tagit upp tidigare!) hans fnysande avfärdande och smutskastning av Guillou och Bratt när de avslöjade IB.
Bland annat sade han att dessa hade förlöst sig på "indianböcker och dåliga agentromaner”. Lite motsägelsefullt det också, eftersom de ju snart åtalades för spioneri, vilket ju förvirrade typer som läst dåliga deckare inte borde göra. (Fast något sådant HÄNDE ju faktiskt lite mer än tio år tidigare,.i Enbomsprocessen 1952!)
Idag VET vi att IB existerade, och att Palme här ljög medvetet för att dölja dess existens.
När jag läste 5 poäng retorik på Södertörn vet jag att Olof Palmes retorik studerades. Han ska ha varit fantastisk på att tala!
Själv minns jag inte så mycket av honom men jag vet att min pappa beundrade honom.
Ja, han var ofta en mycket imponerade talare - och polemiker.
Jag har ett favoritminne av Palme från jag var liten. Båda sidor brukar se det som ett bevis för det de tycker han var men jag personligen tycker bara det var så kul. Minns hur jag skrattade.
Det var inför ett val och det satt en utfrågare tillsammans med Palme, Gösta Boman och några till. Boman pratade på för fullt men Palme bara satt och läste en tidning. Boman sökte hans uppmärksamhet "Vill Herr Palme vara vänlig och lyssna nu." Han försökte gång på gång men Palme bara läste sin tidning.
Till slut gick utfrågaren in och frågade Palme varför han inte lyssnade. Då svarade Palme. Varför skulle jag göra det, jag har ju hört det där så många gånger :-)
Kanske inte låter så roligt så här men när man såg det. Minns hur alla började skratta och jag som barn asskrattade :-)
Kanske kan tydas som otrevlighet men han var rolig Palme :-)
Jag älskade hans sätt att tala och debattera. Många avskydde honom. De kunde helt enkelt inte rå på honom. Han var lysande. Jag missade aldrig en debatt om han var med. Han var fantastisk och stod för sanning, rättvisa och framtidstro.
Sjuka grupper förföljde, trakasserade och förtalade honom grovt. Det är mycket märkligt att det i yttrandefrihetens namn fick fortgå och att "seriösa" tidningar lät dårarna annonsera.
Som den är otäcka blaskan Contras i vilket Patrik Nyberg var/är en framträdande medarbetare.
Skicka en kommentar