lördag 7 mars 2015

IS, USA - och Iraks kulturarv

Läser nu om hur den så kallade islamiska så kallade staten systematiskt förstör en 3000 år gammal assyrisk forntida stad. Tidigare har den ju bland annat förstört 3000 år gamla artefakter i  Mosuls museum. Det är inte förvånade. IS anser ju att hela det förislamska kulturarvet är hedniskt, och att det närmast är en plikt att förstöra det.

Vad en del dock inte tänker på är att IS här faktiskt fortsätter det förstörelsearbete som USA tidigare inledde redan under,  och i synnerhet efter, de två Irakkrigen. Speciellt upprörande var kanske att USA:s armé faktiskt byggde en militärbas över Babylons ruiner, och att de i praktiken tillät plundringen av muséet i Bagdad.

USA-trupperna drevs förstås inte av någon religiös fanatism. Om man, förstås, nu inte menar att kulten av Mammon är en religion. Det är klart, för IS är allt före Muhammed en mörkrets tidsålder, var lämningar borde utplånas. Och för USA:s härskare är måhända allt före kapitalismen om inte direkt "mörker" - så åtminstone förbaskat olönsamt.

Det var väl därför USA-armén 2003 satte upp vakter utanför Iraks oljeministerium., men lät bli att vakta museet i Bagdad. Där sedan flera tusen år gamla artefakter försvann - i tusentals.

Inga kommentarer: