onsdag 4 mars 2015

Jefferson Starship och White Rabbit

Jag har tidigare skrivit om hur fascinerad jag blev av "White Rabbit" med Grace Slick och Jefferson Airplane hippieåret 1967, när jag var 12 år.

Åren gick, Jefferson Airplane ombildades och blev Jefferson Starship, och i denna liveinspelning från 1982 sjunger Grace Slick "White Rabbit". Nu säger Wikipedia att Slick lämnade Jefferson Starship 1978, så det är i och för sig något som inte stämmer.

Denna version är däremot odaterad, och BETYDLIGT mer intensiv...

Men båda är fascinerande.

15 kommentarer:

Ann-Charlotte sa...

Det var faktiskt en man på nätet, som jag har en gås oplockad med, som fick mig att börja lyssna på Jeffersson Starship. Jag har inte lyssnat mycket på dem men en av deras låtar skulle jag beskriva som mjuk och vacker.

Verutschkow sa...

Nej, Erik det är inte något som inte stämmer utan snarare så att du fått ett och annat om bakfoten. Men som tur är finns jag till hands för förklaringar !

När rymdåldern inträdde övergick alltså Jefferson Airplane till Jefferson Starship. Efter i princip 2 uppsättningar av denna grupp (en med Slick, Balin och Kantner och en utan Balin men med Kantner hela tiden och med Slick på 2.3 av 4 skivor) blev det ny splittring och nu tog Paul Kantner (f d partner till Slick och far till hennes dotter China) med sig namnet Jefferson. Det som blev kvar var det megakommersiella Starship och plötsligt blev Grace Slick den äldsta kvinna som toppat listorna ! Efter 2 LPn hoppade emellertid hon av Starship och deltog i stället i en nostalgipräglad turne (med dito LP) med Jefferson Airplane 1989. Det då kvarvarande Starship gjorde en ny platta där vi bl a kan hitta en "hatlåt" mot den f d bandmedlemmen Grace Slick !

Efter detta finns bara väldigt enstaka spår av henne på platta. Hon målar en del och har även gett ut memoarer. Och det finna också en memoarbok om alla dessa epoker.

http://www.gotarevolution.com/

http://www.amazon.com/Somebody-Love-Rock-Roll-Memoir/dp/0446607835

Verutschkow sa...

https://www.youtube.com/watch?v=VX6sIgjyVZE

Och ovanstående är en favoritlåt (jag har många) gjord som ett soloprojekt av 3 bandmedlemmar under den tid JA hade ett mindre avbrott.

Jag vidhåller att den som verkligen botaniserar bland det Grace åstadkommit (bl a 4 soloalbum) kommer att finna ett väldigt brett spektrum av musik. Och för den som bara älskar den där rösten blir det aldrig nog !

Verutschkow sa...

http://www.dn.se/arkiv/kultur/amerikaner-kan-heta-var-som-helst

När jag ändå är på gång kan jag väl påpeka att denna krönika i DNs kulturdel häromdagen nämner såväl Grace som Paul och China !

Verutschkow sa...

http://ultimateclassicrock.com/grace-slick-quits-jefferson-starship/

Historien om hur Grace fick sparken och inte finns med fullt ut förrän på "Winds of change".

Verutschkow sa...

http://batlyrics.net/never_argue_with_a_german_if_you%27re_tired_or_european_song-lyrics-jefferson_airplane.html

När jag nu ändå är på gång kan jag väl säga att det är lite lustigt att Grace, ett antal år, innan hon fick sparken efter en skandal i just Tyskland skrev en sång med titeln "Never Argue With A German If You're Tired" ...

Ann-Charlotte sa...

Faktiskt fattar jag inte varför du raderade min kommentar. Vi talar om en man som hänger ut små barn på internet! Vidrigt.

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte
Syftar du på mig? Vilken kommentar skulle jag i så fall ha raderat?

Erik Rodenborg sa...

Ver

..."har även gett ut memoarer".

Skulle vara intressant att läsa dom...

http://www.amazon.com/Somebody-Love-Rock-Roll-Memoir/dp/0446607835

Ann-Charlotte sa...

Sorry Erik. Jag trodde den kommentaren gick fram - det gjorde den inte.

Jag och Catta är numera ovänner - hon uppmanar mig att åka in till psyket. Jag tycker att hon själv och alla antifeminister och rasister kan åka in till psyket.

Catta: Jag håller tummarna för att du och dina tvivelaktiga kompisar åker in till psyket och jag hoppas att ni få hjälp.

Det är som du säkert förstår inte friskt att hänga ut mammor och deras barn på nätet.

För gemene man är det jävligt sjukt att hänga ut någon överhuvudtaget. Men riktigt sjukt är det när man hänger ut mammor och deras barn på internet.

Men Catta, som själv var en utsatt och ensamstående mamma, deltar i trakasserierna mot mammor. Det är riktigt jävla lågt..

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte
Jag tänker inte radera det du skrivit, men vanligtvis tillåter jag inte den typen av angrepp mot andra bloggare.

När det gäller Catta kan jag hålla med om en stor del av din inledande kritik, men jag tycker att du på något sätt överdriver och hårdrar. Catta är inte rasist, även om agendan på hennes blogg på senare tid mer och mer ger intryck av en ligthversion av SD.

Hon är inte ENTYDIG anti-feminist, men i praktiken har hon inte så sällan agerat på ett sätt som understött även de mest ettriga anti-feminsterna i papparättslägret.

Jag ber dig (och alla andra) att inte använda detta forum till angrepp mot andra bloggare. För i så fall kommer jag att tvingas att radera, och det vill jag inte.

MVH Erik

Ann-Charlotte sa...

Jag kommer INTE att använda din blogg för att strida.

Men Catta i bubblan ska inte nedvärdera mig och säga att jag ska åka till psyket för att jag mår skit.

Mår någon dåligt så brukar man erbjuda den personen samtalsstöd.

Lägger man därtill alla rasister och anifeminister så tackar jag NEJ till Cattas bubbla.

Ann-Charlotte sa...

Den bloggen är verkligen framtidens SD. Blä!

Erik Rodenborg sa...

PS. Jag skulle vilja tillägga att jag med de lite missvisande orden "inledande kritik" menade din karakterisering av "Bubblans" agenda. Jag anser att denna karakterisering är alltför hårdragen, men det går ju inte att förneka att både invandrarmotståndare och anti-feminster ofta de facto dominerat kommentarsfälten - och det har definitivt bestämda orsaker.

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

När det gäller att kritisera andra bloggar har jag - med undantag av Ingrid Carlqvists, på den tiden hon hade en blogg, haft linjen att undvika sådant här. Därför blir jag lite ställd nu, risken är att man får över rena bloggkrig här - jfr alla gräl om ex.vid Daddy. så jag tar bort kommentarsfunktionen nu, på detta inlägg.

Det är i sig inte fel att diskutera andras bloggar, men jag har själv valt att i görligaste mån försöka undvika det.

MVH Erik.