lördag 8 juni 2013

Doreen Valiente om Aleister Crowley som intolerant manschauvinist

Efter att jag lade fram min lic-uppsats om Aleister Crowley 1998 spreds snabbt ett rykte, bland annat på en bisarr tråd på Flashback, att jag var en "pånyttfödd kristen" som hade skrivit  denna uppsats i någon form av fanatisk religiös nit. Jag beskrevs nästan som en form av korsriddare i strid mot ockultismen.

Den som läser uppsatsen noga inser att detta var rent nonsens från början till slut. Jag gör i den en mycket stark skillnad mellan satanistiskt anstuckna  ockultister (till vilka jag räknade Crowley) och mera "ljusa" strömningar, som exempelvis wicca (och implicit också exempelvis teosofi). Alla förmuleringar om wicca i uppsatsen är närmast positivt hållna, och det är ingen tillfällighet.

Jag såg inte som min uppgift att bekämpa "ockultism", utan att visa hur just Crowley kombinerade sitt LaVey-liknande förespråkande av skademagi och en egoistisk elitism, med en mixtur av (bland annat) öppet kvinnoförakt, en reaktionär syn på barnuppfostran, och ett till och från förekommande förespråkande av rena övergrepp .

I själva verket såg jag existensen av "ockulta" strömningar som INTE präglades av elitism, skademagi, sexism, förakt för barn, övermänniskoideal, våldsdyrkan etc etc. som något som kunde bli ett positivt alternativ till de "mörkare" strömningarna.

En av de tidigaste centralfigurerna i det tidiga wicca var Doreen Valiente (1922-1999), som var ledande i den öppna engelska wicca-rörelsen från det atr den uppstod i början av 50-talet, efter att den bisarra "Witchcraft Act" avskaffades 1951. I hennes bok Witchcraft for Tomorrow från 1978 (jag har den i en pocketupplaga från 2011) har hon bland annat denna föga älskvärda beskrivning av Crowley, som jag inte kan låta bli att citera.

"In practice, however, Crowley was just as much imbued with the mental attitudes of the old aoen as anyone else. As Gerald Gardner commented in The Meaning of Witchcraft Crowley´s pupils and followers soon found out that what Crowley willed was the whole of the law! Anyone showing signs of differing fron the view of the master, soon found thenselves consigned to outer darkness....

Moreover Crowley was a male chauvinist pig of the crudest kind. This appear plainly in his book Liber Aleph: The Book of Wisdom and Folly, a series of letters to his magical son, Frater Achad, which were never published in his lifetime but have been recently issued in the USA. In this writing, Crowley declares that in the nature of woman there is no truth, nor possibility of truth, and that although ín a 'certain sort' women could obtain the experiences of vision, trance and so on, yet nevertheless woman has no capacity for advancment in magic. The limit of her aspiration, says Crowley, is to be obedient to the right man, so that she may have better luck the next time in the round of rebirth, and be born in a masculine body". (Sidan 43.)

9 kommentarer:

Verutschkow sa...

Apropå Crowley, vad tycker du om de musikaliska avtryck han gjort ? Ozzy Osbourne, David Bowie m fl.

Erik Rodenborg sa...

Jag har inte hört några av deras Crolweyinspirerade låtar. Jag har sett texten tll Ozzy Osbornes låt om Crowley en gång (hette den inte "Mr Crowley", rätt och slätt?") , men jag minns det bara vagt.

Bowie har jag överhuvudtaget lyssnat väldigt lite på.

Erik Rodenborg sa...

PS.

Fast vad menar du mer konkret med avtryck?

Det går förstås att på ett väldigt indirekt sätt hävda att ex.vis Black Sabbath var inspirerade av Crowley, men det blir ju VÄLDIGT indirekt.

Om Black Sabbath har jag förresten skrivit här. http://kiremaj70.blogspot.se/2010/10/black-sabbath.html

Verutschkow sa...

Nej, Sabbath kanske mest bara låtsades vara satanister. För egen del insåg jag inte bandets storhet förrän jag hörde Cardigans (!) version av "Sabbath, bloody sabbath".

Men Bowies LP "Hunky dory" blir ju bara bättre med åren och där finns en låt betitlad Quicksand.

"I'm closer to the Golden Dawn
Immersed in Crowley's uniform
Of imagery
I'm living in a silent film
Portraying
Himmler's sacred realm
Of dream reality
I'm frightened by the total goal
Drawing to the ragged hole
And I ain't got the power anymore
No I ain't got the power anymore

I'm the twisted name
On Garbo's eyes
Living proof of
Churchill's lies"

Och från detta fine stycke stal alltså Ola Salo en senare rad, nämligen "Just a mortal
With the potential of a superman" och förde till final i schlagerEM.

Erik Rodenborg sa...

Det verkar ju direkt otäckt. "Himmler's sacred realm" och "Churchill's lies"... var Bowie nazianstucken? Eller är det ironiskt?

Jag tror jag har hört att han någon gång uttalat stöd för National Front...

Vad gäller Black Sabbath vare sig var de eller låtsades vara satanister. Om man läser deras texter rakt av varnar de snarast för satanism.

Anonym sa...

Om han skulle vara en nf-sympasitör, varför gifte han sig med en somaliska då.

Erik Rodenborg sa...

Anonym 7.54

Ingen aning, jag kan i stort sett ingenting om Bowie.

Verutschkow sa...

Bowies 70tal är enastående i rockhistorien (fanns en intressant artikel i DN i söndags) men hans s k politiska uttalanden skall nog inte tas på fullt allvar.

F ö är texten i Ozzy Osbournes låt "Mr Crowley" av det mera förlöjligande slaget.

F ö (nu igen)undrar man över vad som sagts om Mattias Gardell som opponent. Har man hört honom live vet man att han tar ut svängarna rejält. Men, i t ex ditt fall, Erik, var det så att han egentligen inte visste vad han pratade om ?

Erik Rodenborg sa...

Det var ju kul att Ozzy Osbournes låt "Mr Crowley" var av det förlöjligande slaget. Det ger mig en viss respekt för honom och bekräftar min syn på Black Sabbath...

Vad gäller Mattias Gardell anser jag att hans opposition mot min lic-uppsats var vulgär, formalistisk, och oförskämd så där i största allmänhet.

Men jag är nog inte rätt person att uttala mig om saken, jag är ju part i målet....

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...