söndag 9 juni 2013

Riktigt tänkvärt

Starhawk är pseodonymen för en kvinnlig nyhednisk feministisk författare och debattör. Det där med nyhednisk kan ju verka flummigt för en del, men att hon i hög grad har båda fötterna på jorden visar kanske detta stycke, från hennes klassiker The Spiral Dance. Den kom ut första gången 1979. Det är faktiskt ett av mina favoritcitat. Jag citerar här från den tredje upplagan, 1999, sidan 139.

"It is fashionable in some occult circles to proclaim piously that 'thouhts are things, and therefore we should think only positive thoughts, because the negative things we think will come to pass.' It is hard to imagine a philosophy that could more swiftly produce extreme paranoia. Were it true, the death rate would rise phenomenally. Overpopulation would be the least of our worries - and no elected politician would survive long enough to be inaugurated. If thoughts and emotions alone could cause things to happen, thousands of my contemporaries would have married the Beatles in 1964. And I would not be writing on the desk - I would be sunning myself in Tahiti..."

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det här har ingenting med saken att göra, men du ville ju ha tips på neutrala böcker om Nordkorea. Fick just ett sådant: "North Korea: Another Country" av Bruce Cumings.Jag har inte läst den själv, dock. Kolla gärna recensionerna på Amazon.

Jag tar givetvis kraftigt avstånd från Nordkorea och skriver därför detta anonymt, du Kire din lille Stasi-agent! :D

Erik Rodenborg sa...

"Anonym"

Du har missat att jag har ett sjätte sinne och detta säger mig att du är Tidlösa.

Så jag har genast använt min tidsmaskin, och rest till en tidpunkt före 1989 och vederbörligen anmält dig till STASI. Men de svarade att de inte heller var så där överdrivet förtjusta i Nordkorea så de bryr sig inte.

Så du kan även i fortsättningen göra tidsresor till det gamla DDR utan någon större risk - så länge du inte berättar att du var med i FRP, förstås... ;-)

Tidlösa sa...

Ha ha ha. Jag har faktiskt varit i det riktiga DDR. Fysiskt. På 1980-talet. Innan muren föll.

Ha! Nu vart du allt avundsjuk, va? Gamla goda Deutsche Demokratische.

Fast detta borde jag kanske inte säga, för då tror du att JAG är Stasi-agent. Eller "polsk tavelförsäljare".

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Ja, jag blir faktiskt avundsjuk. På riktigt. Varför kunde jag inte besökt åtminstone någon av "folkdemokratierna" (som det så tautologiskt hette) eller det "socialistiska" Sovjet innan de försvann?

Fast att jag inte besökte Ceausescu´s Rumänien sörjer jag nog inte... Det finns vissa gränser...

Tidlösa sa...

Det känns skönt att veta att vi båda djupast sett är stalinister.

Inte?

Läs det här. Jäklars, någon har kommit på den VERKLIGA hemligheten!!!

http://www.amazon.com/communism-selections-writings-Stalin-Foreword/dp/B0052QPGNS/ref=cm_cr-mr-title

Och nej, den här killen är INTE ironisk. Jag har läst hans övriga recensioner... Han ÄR faktiskt anti-semit och i princip nynazist.

Erik Rodenborg sa...

Fascinerande metod.

Eftersom Stalin uttryckte en positiv inställning till kvinnor, och deras insatser i arbetlivet, och i den högre utbildningen, och uttryckte sig positivt om offentligt ägda daghem, - är alla som delar dessa inställningar (eller någon av dessa inställningar?) stalinister....

Användandet av denna metod skulle tveklöst, mutatis mutandis, kunna leda till andra väldigt fascinerande resultat.

Exempelvis att du, jag, Frank Baude, CH Hermanssson, moder Theresa, ärkebiskop Anders Wejryd, påven, och Martin Luther King är/var anhängare till Aleister Crowley - eller att Thomas Karlsson i Dragon Rouge är anhängare till Jesus, dvs. kristen...