fredag 1 juli 2011

Ingen vill veta vart du köpt din tröja....

Jag har alltid varit fascinerad av Raymond & Marias "Ingen vill veta vart du köpt din tröja".

Jag tycker om den och lyssnar till och från ofta på den. Den berör mig på något sätt. Ganska så mycket.

6 kommentarer:

noboytoy sa...

Jag älskar den låten!
Jag hörde den första gången när jag var ny på mitt dåvarande arbete och jag upplevde några av mina arbetskamrater som svåra att komma in på livet och..ytliga. Prydlig och dyr yta men ingen charm. Ingen värme.

Tidlösa sa...

Det är en väldigt märklig låt (jag har den på singel!). Det låter som en Jesus-låt, fast utan Jesus, om du förstår vad jag menar. Enligt bandet själva blev de anklagade för att spela "Knutbymusik". De blev alltså ihopkopplade med Kristi brud och Knutbysekten! Påstod de, i vart fall...

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Jag kan inte förstå associationerna med Knutby.

Men jag har en gång hört teorin att låten i själva verket är mobbande, att den person som nämns i refrängen inte är densamma som berättarjaget.

Det var en hisnande idé, och jag fick både lyssna och läsa texten flera gånger för att tro mig ganska så definitivt kunna avvisa den.

Men att sådana idéer överhuvudtaget kan uppkomma bekräftar ju att det ÄR en märklig låt.

Tidlösa sa...

Raymond & Maria hade en väldigt märklig image. Bandet sägs vara uppkallat efter en swingers club, och de "vägrade" konsekvent ge några intervjuer under en längre tid. Deras första liveframförande tror jag var i Allsång på Skansen, eller något sådant. De såg faktiskt ut som "frimicklare".

Jag vet inte om det där ryktet med Knutby verkligen har funnits, eller om bandet hittat på det själva... Men visst, man skulle kunna tro att det är något oerhört skumt med bandet!

Man skulle faktiskt kunna tolka låten som en slags drift med Medelsvensson-tråkighet. Själv anser jag mig inte vad i allsin dar den handlar om. Den låter som en "andlig" protest mot något - men vad? Hade man kastat in en vers om Jesus på slutet, hade den faktiskt passat som väckelsevisa!

Erik Rodenborg sa...

Men så konstig är den väl inte, egentligen?

Om man bortser från olika udda teorier är väl den enklaste tolkningen att den helt enkelt handlar om en person som är mobbad och/eller har dåligt självförtroende.

Erik Rodenborg sa...

PS.
Har lyft upp denna tråd i en länk till ett senare inlägg om uppföljaren till "Ingen vill veta"...