lördag 19 februari 2011

Såpexperiment

I en av Enid Blytons femböcker beskrivs hur de fem barnen, när de skulle undersöka en mystisk slottsruin eller så, träffade en flicka ute i skogen. Hon var väldigt trevlig men väldigt smutsig, eftersom hon hade mindre välordnade familjeförhållanden. De tog henne hem och försökte övertala henne att tvätta sig. Först ville hon inte men när hon kände hur gott såpa luktade så ändrade hon sig.

Såpa. Jag har också alltid tyckt att såpa luktar gott, i alla fall grönsåpa. Men kan man tvätta sig med det? Tydligen har man gjort det en gång i tiden, så det borde ju gå.

Jag tittar på etiketten på min grönsåpa. Det står "allrengöring" men sedan exemplifieras det med diskbänkar, badrumsgolv och annat. Inte ett ord om att man kan tvätta sig själv med det. Kan man inte det eller finns det en tyst överenskommelse mellan de som gör såpa och de som gör schampo och annat mer modernt?

Jag har i princip duschat varje morgon sedan jag började på Jakobsbergs folkhögskola hösten 1978. Men jag har alltid använt tvål och/eller schampo. Aldrig såpa.

Jag tänkte att jag skulle testa. Så jag använde såpa istället idag. Det kändes ovanligt uppfriskande. Och verkade mer effektivt än tvål och schampo...

Vad händer nu? Kommer folk att tycka att jag luktar illa, eller luktar såpa, eller att håret ser stripigt ut? Och kommer jag kanske att få otäcka såpautslag på kroppen?

Eller är det så att det i princip inte skulle märkas av någon även om jag gick över till såpa permanent.. Och att jag dessutom skulle bli renare.. Får faktiskt lust att testa.

4 kommentarer:

rikerl sa...

Men är det inte en dålig översättning, att soap blir såpa när det borde översättas med tvål?
Men för all del visst kan man använda det men tror att det är väl fettlösande för att vara bra i längden för huden. Däremot jättebra när man handtvättar klädesplagg.
Lena

Erik Rodenborg sa...

Jag vet inte om det var en dålig översättning, Har faktiskt inte ens tänkt på det.

Såpa bör kanske inte användas alltför ofta till att tvätta sig. Men då och då kan nog vara bra...

Anonym sa...

Såpa har för högt ph-värde så jag tror inte det är sååå bra..:-)

Erik Rodenborg sa...

Men nån enstaka gång kan väl inte skada?
:-)