onsdag 23 februari 2011

När masken faller av

Det är väl bekant att mänga härskare föraktar och hatar sitt folk. Det är också välbekant att många härskare styr genom att injaga skräck hos sin befolkning.

Det är dock extremt ovanligt att de öppet erkänner detta i offentliga tal.

Khadaffis tal motsvarar inte något jag någonsin hört förut. Och förmodligen inte något offentliga tal som hållits efter massmedias genombrott.

Han lät som en maffialedare som talade i ett slutet sällskap, och var säker på att inte bli avlyssnad. Han hotade öppet med att döda, och förstöra allt i sin väg, om folk inte gjorde som han sa.

Han liknande nog mest av allt Pingvinen i en känd Batmanfilm.

Inte ens Mussolini lät nog så i Salorepubliiken.

De gudarna vill förgöra slår de först med vansinne. Sägs det. Ja, man behöver kanske inte vänta så länge på att Khadaffi och det närmaste kotteriet runt honom förgörs.

Och jag undrar hur många som efter ett tag kommer att känna till att han efter kuppen 1969 faktiskt förstatligade de internationella oljebolagen och med hjälp av detta lyckades höja levnadsstandarden i Libyen till en nästan skandinavisk nivå.

Men det var då. Nu har han sedan ungefär 10 år tillbaka varit älskad av Berlusconi, Blair och de andra och höll på att öppna upp Libyen för västs oljebolag igen.

Man kan verkligen hoppas att han störtas innan kan hinner ställa till med ett allmänt blodbad i försvaret av sin mafiosi-klick.

Inga kommentarer: