söndag 20 februari 2011

En planet större än Jupiter?

Upptäckten av (eller rättare sagt teorin om!) en planet flera gånger större än Jupiter som sägs gå i en mycket avlägsen bana runt solen har redan satt fart på en del Nibiru-fantaster på nätet. Såg nyss en You Tube-video som kopplade ihop den hypotetiska planeten "Tyche" med det icke-existerande Nibiru.

Nu är det bara så att Tyche, om den nu finns, befinner sig i Oorts moln. Som ligger 0,8 - 1,8 ljusår från solen. Man behöver inte vara något mattegeni för att räkna ut att det inte finns skuggan av en chans att den ska hinna hit till december 2012 - om den till äventyrs skulle vara på väg hit alls.

Det finns många människor som tror sig inhämta kunskaper genom att titta på You Tube-vdeos. Om internet i allmänhet är en mycket tvivelaktig informationskälla är You Tube nog oftast sämre än ingen information alls. Det gäller i synnerhet alla skräckvideos om Nibiru. I jämförelse med dessa framstår nästan von Däniken som vetenskaplig.

Om någon vill ha en överskådlig bakgrund till forskningen om objekt i solsystemets utkant vill jag rekommendera John Davies bok "Beyond Pluto: Exploring the outer limits of the solar system" från 2001. Den är riktigt spännande. Och i motsats till tramset om Nibiru handlar den om verkligheten.

2 kommentarer:

PEDER sa...

ok jag är bara intresserad vi säger OM tyche existerar hur kand en påverka jorden då? den lär ju knappast va på väg hit gissar jag , men den kan ju skicka hit asteroider och annat bråte , finns ju astronomer som ahr en teori att det var en brun dvärg som skickade hit asteroiden som tog kol på dinousarierna :)

Erik Rodenborg sa...

Om Tyche existerar lär det inte vara en brun dvärg, utan en jätteplanet som Jupiter, fast större.

Och den har i så fall cirklat runt solen mycket länge, så den kommer inte att skicka hit fler asteroider nu än den gjort tidigare.

Och dessa är ju en fara, men jag antar att vi idag har resurser att bemöta sådana hot som dinosaurierna inte hade. Som atomvapenbärande raketer, som kan få asteroider att ändra kurs.