torsdag 13 januari 2011

Från "expert" på "återvunna minnen" till förvillare...

Germund Hesslow ogillar teorin om att minnen kan trängas bort. Bland annat har han skrivit artiklar med titlar som "Humbug om bortträngda minnen" och "Incesthysterin en skamfläck för psykiatrin".

En sådan balanserad och vetenskaplig (obs ironi!) grundinställning till frågan ledde till att han av organisationen "Vetenskap och folkbildning" (VoF) gjordes till "kontaktperson" med specialområdet "Påstått återvunna minnen". Han skulle alltså representera denna organisation i frågan.

Nu har det visat sig att charlatanen Hesslow även starkt misstänker att också växthuseffekten är en "humbug". Så när VoF ger sitt anti-pris "Årets förvillare" till växthuseffektsförnekarna i "Stocholmsinitiativet" går Hesslow ut på Newsmill och förklarar hur besviken han är på VoF och att han lämnar organisationen.

Det är klart, han nöjde sig inte med att VoF stödde den ena av hans fixa idéer - han krävde att de nödvändigtvis skulle stöda båda...

Jag kan bara glädja mig åt saken. Förstås.

Men kvar finns Lena Hellblom Sjögren (som jag återkommer till någon gångl) som VoFs andra "expert" på "påstått" återkallade minnen. Hon är om möjligt än mer förvillande.

Men även hon har problem. I en tråd på VoF:s forum ifrågasattes nyligen hennes ställning som kontaktperson.

Den dag VoF inser att åsikten att minnen både kan trängas bort och återkallas har ett starkt empiriskt stöd och att det inte är någon form av irrlära som alla goda vetenskapstroende måste bekämpa har de gjort ett stort framsteg. Men jag är själv alltför mycket av "skeptiker" för att tro på rena mirakel.

14 kommentarer:

ann sa...

Mycket intressant vändning;)

Häromdagen försvarade man både Hesslow och LHS...det känns som att läget förändrats något...

Erik Rodenborg sa...

Ja, verkligen intressant vändning. :-)

Verkligheten gör sig inte så sällan påmind även för de som blundar med båda ögonen.. Det gäller uppenbarligen t.o.m. VoF!

ann sa...

Känns som att man är lite skakade och inte vet riktigt på vilken fot man ska stå nu...Hesslow tycks ha sänkt sin status på några få timmar i alla fall och då kan man ju undra hur man kommer att se på hans "sakkunniga" parhäst...

ann sa...

http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?p=461058#p461058

Erik Rodenborg sa...

Ja, se piotrr...
"Eftersom vi i styrelsen inte har någon expert på psykologi eller psykiatri bestämdes att vi skall tillfråga en eller flera sådana om de i första hand kan intyga Lena Hellblom Sjögrens kompetens inom det område vi satt henne som kontaktperson för"...
Då beror allt på vilka de väljer att fråga...

Eftersom LHS befinner sig på ena extremkanten i en polariserad debattsituation skulle svaret vara ganska säkert negativt om de frågade slumpvis.

Men vem vet - de kan ju välja att fråga Bo Edvardsson och Max Scharnberg så får de reda på hur oerhört kompetent hon är...

ann sa...

Hahahaha! Eller varför inte Hesslow...honom känner de ju;) Eller profanum vulgus...

ann sa...

Det ser för övrigt riktigt illa ut för VoF då de inte kan svara på PV:s fråga om övriga kontaktpersoners meriter.

Erik Rodenborg sa...

Och att nu den kroniskt pinsamme mobbaren Piotrr försäkrar att Lena Hellblom Sjögren visserligen inte är "publicerad forskare inom minnesforskning" men att hon likväl är en "av de mest framstående auktoriteterna på området i Sverige" trots att Piotrr själv tyvärr inte vet "vilka hennes exakta meriter är" vilket kanske beror på att han "inte var medlem när hon tillsattes" är ju hejdlöst.

Anledningen till att hon tillsattes var inte pga av några "kunskaper" om "minnesforskning" (eller "meriter" på området!) utan att VoF helt enkelt vlle ha någon som tvärsäkert slog fast att praktiskt taget alla "påstått återvunna" traumatiska minnen var falska.

De kunde like gärna ha tagit Kerstin Koorti. Men det ser ju onekligen bättre ut med en psykolog än med en advokat så det blev LHS. Det förvånar lite att de inte nöjde sig med Germund Hesslow, även om de idag kanske kan glädja sig över det....

ann sa...

Tänkte precis skriva det där om att " Jag vet inte vilka hennes meriter är, men det finns ingen mer meriterad..."

Och ingen reagerar!!! På ett forum där man knappt kan säga att "Fint väder idag" utan att någon skriker på bevis?

Pinsamt är ju bara förnamnet! Själv har jag just bestämt mig för att läsa in mig på allt om PTSD ;)

Det finns ju fler sätt än ett att flå en björn...

Det handlar ju inte om skepticism längre - jag är skeptisk till det mesta, utan här har man en tydlig agenda precis som du skriver och det finns inte ett smack av vetenskaplighet över detta. LHS antimeriter som bl.a Xantippa tagit upp tycks inte ha någon som helst betydelse - det är ju tydligt, men så är väl säkert Xantippa inte någon känd auktoritet heller värdig ett vettigt svar...man har väl fullt upp nu med att hitta ett lagom avvägt svar till Hesslow och kan man förvänta sig något annat än servilt krypande?

Blind auktoritetstro parad med intellektuell snobbism är inte vackert att betrakta!

Erik Rodenborg sa...

Man bör nog skilja mellan "skeptiker" och "skepticister". VoF är inte skeptiker i största allmänhet - utan de har gjort "skepticism" till en ideologi som de är helt icke-skeptiska till.

En "skepticist" förväntas exempelvis vara "skeptisk" till alla, säger alla, berättelser om bortträngda minnen men helt "oskeptisk" till alla berättelser om att återkallade minnen skulle vara falska.

På så sätt förväntas en "skeptiker" ha en uppsättning åsikter som de inte själva bör betvivla.

Så blir resultatet därefter.

ann sa...

Ja man kan väl i ganska många sammanhang tala om att det utvecklas en politiskt korrekt icke PK-ism, som är minst lika tvingande som någon annan ideologi, med färdiga åsiktspaket som man ska köpa osedda och ogranskade.
Jag trodde mer om VoF faktiskt, så jag är ganska besviken. Det är som flashback fast lite snyggare emballerat.

Anonym sa...

Och vad vet du om Lena Hellblom Sjögren???? Återfunna minnen har ALDRIG existerats.. Det är bara trams..

Adde

Erik Rodenborg sa...

Adde
Återkallade minnen existerat bevisligen, se exempelvis Recovered Memory Project.

Men du kanske också tror att solen rör sig runt jorden, eller är du kanske medlem i "Flat Earth Society"?

Det är förresten typiskt att du är anonym. Om man skriver så korkade kommentarer utan skymten av belägg är det ju förvisso det mest bekväma.

Erik Rodenborg sa...

Recovered Memory Project har bytt adress, den nuvarande är http://blogs.brown.edu/recoveredmemory/