tisdag 4 januari 2011

Kinas statliga järnväg kollapsar inte för lite kyla...

Eller ens för mycket kyla. Den fungerar och går i tid även när det är minus 30.. Ola Wong har skrivit alldeles utmärkt om saken i Svenska Dagbladet idag. Han påpekar helt riktigt att det är en politisk och inte metereologisk fråga.

Nyliberalerna har en massa problem med Kina. Först försökte man förklara deras framgångar med privatiseringarna. Men länder i tredje världen som i största allmänhet privatiserar brukar inte få några framgångar. Utan den starka statliga kontrollen över stora delar av ekonomin skulle Kina med all sannolikhet inte ha haft några framgångar alls.

Det var ett tag sedan som den alltid så pinsamme Lars Leijonborg sa att vi borde lära av Kina. Det var för mig en veritabel gåta vad högerliberalen Leijonborg egentligen ville att vi skulle lära av. Hans åsikter om hur svensk ekonomi bör fungera har ju inte ens avlägsna likheter med hur det är i Kina. Men låt oss ta honom på orden, trots hans kroniska pinsamhet. Så låt oss alltså lära av Kina i detta fall. Återförstatliga kollektivtrafiken och skippa det kaos som ett myller av små entrepenörer innebär.

Och som nästa steg kan vi ju förstatliga bankerna (Kinas bankväsende är till nästan hundra procent statligt!) - för att kunna börja planera ekonomin...

Men att föreslå det för Borg och Reinfeldt lönar sig nog inte. Endast en återuppväckt arbetarrörelse skulle kunna åstadkomma detta...

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

Jag brukar normalt sett inte läsa kommentarerna till sådana här artiklar, men några av surpupporna som kommenterat Ola Wongs krönika, är faktiskt ganska roliga. Så här skriver en av dem:

"Sådana här artiklar borde förbjudas. Det är ytterst olämpligt att sådant här skrivs i svenska media. Journalisten borde få en varning och få gå på en omskolningskurs för att lära sig uppskatta Sverige."

Uppenbarligen utan ironi...

Tala om att missa poängen, ha ha.

Erik Rodenborg sa...

Jag misstänker faktiskt att det är ironi. Jag är inte säker men inte ens dumreaktionärer brukar låta SÅ korkade.

Femböckerna som TV-serie på 70-talet

I dessa sorgliga tider där barns rättigheter hela tiden kränks, är Enid Blytons barnböcker för mig en källa till glädje. Dessa var konsekve...