måndag 5 oktober 2009

Illuminati och verkligheten

Vill bara säga lite om en konspirationsteori som jag ibland möter folk som tror på. Det är att en organisation som sägs heta Illuminati egentligen styr världen.

Det verkliga Illuminati var ett sällskap som bildades i Bayern på 1700-talet. Det hade planer på att störta monarkin och var bland annat för en världsregering och avskaffande av religionen. Det ville också avskaffa den privata äganderätten och arvsrätten. Det krossades, förutsägbart nog, av den bayerska staten.

Efter hand uppstod konspirationsteorier om att det egentligen inte krossades utan låg bakom både den franska och den ryska revolutionen. Idag finns det tusentals webbplatser som märkligt nog hävdar att Illuminati idag styr världen.

Styr världen? Denna kapitalistiska värld? Där det inte är den privata äganderätten utan den offentliga sektorn som har monterats ned i land efter land...

Att säga att idén är osannolik är att utrycka sig alltför milt. Den är omöjlig.

Visst, världen styrs av privilegierade eliter, och visst, de ”konspirerar” förvisso mot de stora folkmassorna dag och natt. Men det beror inte på att de härskande är medlemmar i något ”Illuminati”.

En av de mer lästa Illuminatiteoretikerna idag heter David Icke. Hans specialidé är att Illuminati egentligen styrs av utomjordiska reptiler och att de ledande i värden egentligen är sådana reptiler. Han ”bevisar” detta genom att citera människor som tycker sig ha sett exempelvis George Bush skifta form mellan reptil och människa.

Tyvärr kan ibland i övrigt helt vettiga människor tro på den bisarra Illuminatiteorin (dock oftast utan reptiler!).

Jag blir bara trött.

2 kommentarer:

Blomfluga sa...

Jag tror att konspirationsteoretiker har en väldigt "småborgerlig" syn på privat äganderätt. En bonde i Montana utövar sin privata äganderätt. Ett multinationellt livsmedelsföretag med monopolställning och mäktiga lobbyister i Washington gör det inte. Det är närmast "socialistiskt". Jag tror att det är så de får det hela att gå ihop. Staten och storkapitalet är ju i symbios med varandra, och detta tror de här personerna är en slags förtäckt "socialism", och alltså Illuminati.

Såg du förresten det sympatiska reportaget om David Icke på Kanal 5 för två veckor sedan?

Kira/Erik sa...

Det ligger nog en hel del i din teori.

Nej, jag såg inte programmet.