lördag 10 oktober 2009

Göran Skytte och Mammon

Göran Skytte har under de senaste åren försökt kombinera kristen tro och högerpolitik. Förr var han vänster och ateist, nu är han höger och troende.

Ett av hans största intressen för övrigt tycks vara aktiekurserna . Han äger själv uppenbarligen en hel del aktier, och vill veta förstås veta hur de står.

Nu, får vi veta i hans senaste krönika i Svenska Dagbladet, är han på någon form av retreat i ett nunnekloster i det italienska Legurien. Det är ju förståeligt att en djupt troende kristen vill komma närmare Gud i ett sådant kloster.

Nu är han också vänlig nog att bifoga sitt dagschema i detta kloster. Det ser ut så här: "07.00 väckning, läsning. 08.00 mässa. 09.00 frukost. 10.00 läsning. 12.00 kolla börsen och mailbox på Internet. 12.30 lunch och vila. 14.00 vandring på stigar längs bergssidorna som stupar rakt ner i havet. 18.00 ny koll på börsen och i mailbox. 19.00 aftonbön. 19.30 kvällsmat. 21.00 läsning och sömn."

Att gå på en mässa varje dag, och be aftonbön, är ju helt naturligt att göra om man som djupt troende kristen vill kombinera vackra naturupplevelser med en gemenskap med Gud.

Men så är det det där med börsen. Två gånger om dagen känner Göran Skytte att han absolut måste kolla sina aktiers aktuella värde...

Att åtminstone någon vecka i ett nunnekloster i naturskön miljö lita så mycket på Gud så att han inte två gånger om dagen måste ta reda på hur det just då ligger till med förmögenheten sin, klarar Skytte inte av, tydligen.

I Matteus 6:24 finns ett uttalande som Skytte borde fundera lite över:
"Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon."

Uttalandet kommer från en person som Skytte i andra sammanhang uppenbarligen tillmäter en viss betydelse. Han hette egentligen Josua, men är i vår tid mer känd under namnet Jesus.

Men varför tänka på Jesusord, när det finns börsnoteringar?

Inga kommentarer:

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....