torsdag 30 april 2009

Att läsa Kapitalet

Jag har börjat läsa ”Kapitalet”. Det är förstås konstigt att jag inte har gjort det för länge sedan, då jag varit ganska så aktiv socialist sedan 1971. Men jag har aldrig riktigt orkat sätta mig ner och börjat läsa detta mastodontverk. Dessutom har jag nog tyckt att jag kan vara mot kapitalismen utan att noga sätta mig in i dess funktionssätt. Att det är ett orättvist och obehagligt system har jag alltid ansett – och låtit mig nöja med det.

Den akuta anledningen till att jag börjat läsa det är att jag fick det som julklapp av min bror förra året. Julklappsböcker bör man ju läsa, om det inte finns synnerliga skäl att inte göra det. Och nu när jag börjat läsa det inser jag att det verkligen är mycket givande.

Marx är metodiskt mycket grundlig. Han är inte lika elegant flytande polemisk som Engels (eller för den delen Trotskij), men denna brist kompenserar han som sagt med grundlighet och överskådlig pedagogik.

I motsats till Marx är jag ju inte materialist, men det är inget krav för att förstå Kapitalet. I detta samhälle är varje människa, vare sig han/hon vill det eller inte, invävd i ett nätverk av ekonomiska relationer. Och sällan beskrivs dessa på ett så klart sätt som i Kapitalet.

Det ska bli spännande. Har kommit en bra bit in i det första bandet. Jag ser fram emot fortsättningen.

Inga kommentarer: