söndag 16 juni 2024

Fula gubbar

Den här sången från 1986 hörde jag när den kom ofta på radion. Till en början utan att tänka på texten. När jag så en dag insåg vad texten handlade om ökade min respekt för Magnus Uggla.... Och hans förmåga att skriva meningsfulla texter.

Om jag minns rätt utsattes han för en del hårda angrepp av en del som hade anledning att känna sig träffade, och följaktligen kände sig väldigt kränkta. Vilket väl var en anledning för mig att uppsatta sången ännu mer.

8 kommentarer:

Anonym sa...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_ljusnande_framtid_%C3%A4r_v%C3%A5r

Uggla hade blivit, mer eller mindre, en ren tramspotta när den musik du
refererar till gavs ut. Men ovanstående, daterad några år innan dess,
är riktigt bra ...

"Det är inte kärlek, det är kramp". Lysande !

Erik Rodenborg sa...

Tramspotta? Hur definierar du det?

Men hur du än definierar det håller jag inte med dig.'

Han har gjort en rad bra lårar, med ofta sinnrika texter, långt efter att det album som du hänvisar till gavs ut.

Anonym sa...

Sjunger, på något sätt, vad jag skulle kalla bjäbbigt och det hörs väldigt
tydligt från ungefär den tid när en låt som PHULA GUBBAR kom till. Men innan
dess var allt bra ...

Lyssna istället på t ex LPn Livets teater och en låt som Barn av Sin Stad.

https://genius.com/Magnus-uggla-barn-av-sin-stad-lyrics
https://www.youtube.com/watch?v=df_odHX1i9g

Erik Rodenborg sa...

Jag tycker det du skriver är milt sagt svårbegripligt. Hur definierar man "bjäbbigt"?

Jag tycker att han sjunger bra, och dessutom är texten välgenomtänkt och träffande . Elakt på rätt sätt, och mot dem som förtjänar det.

Anonym sa...

Synonymer till bjäbbig
(vard.) uppnosig, näsvis, impertinent, näbbig, småfräck, fräck, nosig, stursk, oförskämd, mopsig, uppstudsig, uppkäftig, motsägelselysten, motvalls

Apropå hur man definierar något ...

Erik Rodenborg sa...

Men att vara uppnosig, uppkäftig, motvalls etc kan ju vara bra i en hel del sammanhang. Magnus Uggla har tycker jag visat detta i en rad låtar....

Anonym sa...

Glad midsommar !

"Uppdaterad 20.06.2024 19:45. Vladimir Putin hedrade Vietnam med ett statsbesök som frambringade en rad nya avtal om energi och säkerhet. Ryssland och Vietnam lovade att fördjupa sitt samarbete under president Vladimir Putin statsbesök idag torsdag."

...

Erik Rodenborg sa...

Detsamma, whoever you are.

Tja, citatet om Putin och Vietnam - det gör ju situationen ganska komplex. Vietnam är i en bitter konflikt med Kina och har väl varit det i alla fall sedan 1979.

Kina och Ryssland har mycket vänskapliga relationer med varandra och stöder varandra på olika sätt. I det fallet är det kanske taktiskt motiverat att hålla sig mycket väl med Ryssland för att minska risken för kinesiska angrepp.

Ungefär som det var ett smart drag av Sovjet att gå in i en sorts icke-angreppspakt med Japan 13 april 1941. Japan var allierat med Tyskland. och genom fördraget fick Sovjet ryggan fri. inför det krig med Tyskland som skulle inledas lite mer än två månader senare.

En dystopisk blasfemi

/Jag ber på förväg om ursäkt för denna text, men jag kan inte låta bli att skriva den./ I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.  Och Gud ...