måndag 10 juni 2024

Kontrafaktisk historieskrivning a la Lifvendahl

Tove Lifvendahl i SvD skrev igår i en ledare bland annat detta.

"Vi är skyldiga dem allt. ”You are here because they were there”, som det står ingraverat i väggen på den engelska puben Red Lion Pub i Chicago, där väggarna dekoreras med bilder och dokument från andra världskriget. Utan det övertag som Operation Overlord skapade, faktiskt och mentalt, hade Europa sannolikt förlorats till Hitlertyskland. Det hade inneburit att vår frihet och demokrati inte hade existerat. Några överlevande judar hade inte funnits i Europa. "

Hon syftar alltså på invasionen i Normandie för lite mer än 80 år sedan, 6 juni 1944.

Det är mycket tveksamt. . I juni 1944 hade den tyska armén i ca ett och ett halvt år varit på en ständig reträtt inför den sovjetiska Röda Armén. Denna hade efter att ha rensat bort tyskarna från Sovjet gått in i Östeuropa. Det finns ingen anledning att tro att dess offensiv skulle stoppats om inte invasionen i Normandie hade kommit. Möjligen skulle den gått  långsammare, men stoppats torde den inte ha gjort.

Det troliga resultatet av att invasionen i Normandie inte hade skett, eller hade misslyckats, hade snarare blivit ett Europa dominerat av Sovjet, inte ett dominerat av Nazi-Tyskland. Det är förmodligen ett för moderaten Lifvendahl minst lika skrämmande alternativ, och om hon hade skrivit DET skulle hon  haft nån sorts logik.

Kontrafaktiska historieskrivningar är förstås alltid vanskliga, men Lifvendahls åsikt om vad som hade hänt utan D-dagen är sällsynt osannolik.

8 kommentarer:

Verutschkow sa...

Apropå den s k D-dagen : Historieprofessorn Dick Harrisson (nog ej släkt med
George) förklarar ett och annat i dagens tidning.
https://www.svd.se/a/pPpx3E/dick-harrison-dagen-d-avgjorde-inte-andra-varldskriget

Finns för övrigt en käck liten låt som kanske (inte) handlar om den där dagen ...
https://www.youtube.com/watch?v=5KnYlinvvHU
Hazel O'Connor - D-Days

Erik Rodenborg sa...

Intressant, men han nämner inte att Tyskland med all säkerhet skulle förlorat även om D-dagen inte kommit.

Verutschkow sa...

Läste den där ledaren i sin helhet ffg häromdagen och kunde ändå notera
att det du reagerade så starkt på för mig mest kändes som en liten fotnot
allra sist i den långa texten.

Erik Rodenborg sa...

Nja, från och med den 22 juni 1941 stod den viktigaste striden i andra världskriget mellan Tyskland och Sovjetunionen och allt annat var underordnat detta. Det brukar seriösa historiker ofta erkänna. Sovjet hade dock länge begärt att västmakterna skapade en "andra front" men dessa hade vägrat. Att de till sist gick med på det kan i alla fall delvis bero på att de insåg att om de inte gjorde det skulle sovjetiska trupper erövra nästen hela Europa.

Jag tror att det är utifrån det perspektivet man bör se D-dagen. Det gör förstås inte Tove Lifvendahl.

Erik Rodenborg sa...

Jag verkar ha fått en anhängare i ChatGPT ;-)

När jag ställde frågan till den diskuterade den frågan och kom till sist fram till detta:

"Det är rimligt att anta att utan D-dagen skulle Röda armén troligen ha nått längre in i Europa och haft en betydande inverkan på efterkrigstidens geopolitiska landskap. Nazi-Tyskland skulle ha haft fler resurser att använda mot Sovjetunionen, vilket kan ha lett till en förlängd konflikt, men knappast en seger för Nazityskland, givet den sovjetiska militärens styrka och de allierades ekonomiska och materiella stöd."

Erik Rodenborg sa...

Dick Harrisson verkar tycka ungefär som jag. https://www.svd.se/a/pPWAGW/sovjetunionens-operation-bagration-tvingade-hitler-till-retratt

Verutschkow sa...

Tove Lifvendahl får idag stöd av den välkände historieprofessorn Dick Harrisson
i SvD.

https://www.svd.se/a/pPWAGW/sovjetunionens-operation-bagration-tvingade-hitler-till-retratt

Finns tydligen en tidigare, nyligen skriven artikel av Harrisson i ämnet.

Erik Rodenborg sa...

Hon får inte alls stöd i den artikeln. Lägg märke till att jag länkade till den i kommentaren ovan din. Lifvendahl trodde att utan invasionen i Normandie skulle Nazi-Tyskalnd dominerat Europa. Harrison inser att så inte var fallet.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....