onsdag 12 september 2018

Den tyske kaisern om den ryska ultrademokratin

I Svenska Dagbladet idag för hundra år sedan (12 september 1918) kan vi läsa ett uttalande av den tyska kaisern, Wilhelm II.

Där klandrar han bland annat ententemakterna för deras intriger mot den unga sovjettstaten. Han ordval är faktisk intressant.

Han säger:

"I haven hört vad som nyligen tilldrog sig i Moskva, den väldiga sammansvärjningen mot den nuvarande regeringen. Engelsmännens parlamentariskt styrda demokratiska folk har försökt störta den ultrademokratiska regering, som det ryska folket nu börjat bilda åt sig, emedan denna regering under iakttagande av sitt fäderneslands intressen skaffat folket den fred, som det ropat efter. 

Men anglo-sachsaren vill inte ha någon fred. Så ser det ut.”

Det går knappast att beskylla kaisern för några bolsjevikiska åsikter, även om han av militärstrategiska skäl inte gärna vill att sovjetregeringen ska störtas, och ersättas ev en anti-tysk regering.

Men hans tal om "ultrademokrati" är ju intressant. Det liknar de formuleringar Svenska Dagbladets ledare hade om sovjetregeringen, omedelbart efter revolutionen. De talade då inte om att diktatur införts, utan skrev istället irriterat att detta var demokrati som gått för långt.

Att sovjeter (arbetar- bonde och soldatråd) tagit makten sågs som en absurd ytterlighetsform av den demokrati som konservativa SvD hela tiden varit skeptisk till...

Kaiser Wilhelm grundsyn på sovjetstyret verkar vara något liknande. På sätt och vis förebrår han England: om ni nu säger er vara så demokratiska, varför vill ni då störta den än mer demokratiska regeringen i Ryssland?

Ibland betyder ordval - ganska så mycket.

Sovjetiskt massmöte i Petrograd. 

Inga kommentarer:

The Happening

Den troligen första Supremes-låt jag hörde.  Jag hade börjat lyssna på popmusik i april 1967 och i juni 1967 hörde jag då plötsligt "...