Inte nog med att SvD:s tyskvänlighet för hundra år sedan fortfarande väger tyngre än dess anti-bolsjevism - dess rasism gör det också.
I en artikel den 31 juli 1918 citerar de instämmande en tidning i Wien som är upprörd över att Ententen understöder "den gula faran" (exakt så står det) genom att de uppmuntrar Japan att militärt ingripa i Ryssland - alltså för att störta bolsjevikerna så att en antitysk regering kan installeras i Ryssland.
De säger att Ententen vill att (det "gula") Japan ska angripa det försvagade Ryssland, som beskrivs som ett "värnlöst byte".
Det är uppenbart att SvD fortfarande ser Ryssland som svagt och splittrat och tror att bolsjevikerna ändå kommer att störtas förr eller senare - men då helst av protyska krafter.
Vidare sägs att detta inte är något nytt, eftersom Ententen skamligt nog redan tidigare har rekryterat "bushnegrer, zulukaffrer, rödskinn och indier" för att slåss mot det vita Tyskland.
Det är alltid lika intressant att läsa SvD för hundra år sedan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren
Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu. Det är en märklig läsning....
-
I dessa dagar läggs namnen på häktade personer snabbt ut på nätet. Först ut brukar vara rännstenssajten Flashback. Sedan följer andra efte...
-
Den nästan helt monolitiska debatten om styckmordet på Catrine da Costa har nu fått en motvikt. I två debattartiklar i tidningen Parabol. De...
-
Jag kan inte låta bli att kommentera de märkliga skriverierna om mig som nyss lagts ut på Monica Antonssons blogg. Inlägget är ganska så sn...
2 kommentarer:
SvD var å andra sidan emot både ANC och Zanu-PF långt innan dessa
rörelser kom till makten för att senare komma att korrumperas av
densamma ...
Och numera hyllar man Mandela som alla andra gör,.... på ett okonkre sätt, som inte relateras till vad Mandela en gång var.
Eftersom kapitalismen aldrig utmanades i Sydafrika efter ANC:s seger är det helt ofarligt att idealisera Mandela idag. En gång stod han i spetsen för en rörelse som ansåg att all storföretag skulle nationaliseras, men det diskuterar aldrig SvD... och knappast någon annanstans heller.
Skicka en kommentar