fredag 17 augusti 2012

Och lyssna gärna....

... på Kjell Höglunds sång "Inåt". Den gavs ut 1975, men det känns faktiskt som om den kunde ha gjorts för några år sedan.

Texten är otäck men tankeväckande, melodin är kusligt entonig och suggestiv.

Man börjar nästan  rysa när man närmar sig slutet.

14 kommentarer:

Anna L sa...

Åh, jag älskar den! Nu kom jag att tänka på ett glömt minne av hur jag fick min korridorare att gråta när jag sjöng den för henne för typ 15 år sedan. Tack för det! Önskar att det var lättare att få tag på hela hans utgivning som finns på lp.

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag misstänker att han inte vill ge ut skivorna från "vänsterperioden"på CD.

Jag köpte väl "Häxprocess" 1974, och "Baskervilles hund" 1975.

Men den period jag verkligen lyssnade som mest på Kjell Höglund var på Jakobsbergs folkhögskola i början av 80-talet. Jag hade alla hans LP-skivor fram till och med "Vägen mot Shangri-la". Tyvärr har jag haft bort alla.

Anna L sa...

Mina föräldrar har alla, när de träffades hade mamma hälften och pappa den andra hälften så det blev en komplett samling. Man får väl ta tag i att spela in dem så man har dem på fil. Jag ser ofta Kjell här i Västerås där han sitter ensam vid någon bardisk. Får väl våga mig fram någon gång och fråga hur man bäst får tillgång till musiken. Men Youtube är ju ok också. Samt att låtarna är lätta att spela och sjunga själv.

Erik Rodenborg sa...

Fast jag skulle gärna vilja att någon la ut hans sång "Maffian" på You Tube...

Anna L sa...

Ska se om jag kan fixa det, farsan har den skivan. Men det kommer ta ett tag.

Erik Rodenborg sa...

:-)

Anna L sa...

Nu såg jag att mycket, bl a den, finns på Itunes, så motivationen till att bränna av skivorna minskade radikalt. Är det ett alternativ för dig att köpa albumet på Itunes?

Erik Rodenborg sa...

Jag vet inte ens vad itunes är för något. /rodnar generat/

Erik Rodenborg sa...

PS. Fast jag vill verkligen inte pressa dig till att lägga upp den på You Tube. Förr eller senare hamnar den där i alla fall. Jag väntade länge på att "Inåt" skulle göra det, och nu är den där....

Anna L sa...

Ingen fara, jag känner ingen sådan press, gör det bara gärna om jag kan. I-tunes är apples musikaffär på nätet. Jag har en kompis som jobbar på Mac support och han berättade detta för mig efter att jag lagt ut en fråga på Facebook om ifall det var värt att köpa en vinylspelare med usb. Jag hade tänkt att om en skiva inte finns på cd finns den inte heller att köpa elektroniskt, men så är det alltså inte. Man kan köpa alla Kjells skivor och låtar och bränna ner på cd. Jag har dragit mig för att använda I-tunes eftersom det är krångligt, men med hjälp av min vän så tänker jag göra det i stället, om inte annat för att ge Kjell en liten inkomst. Sedan kan jag säkert lägga ut den på youtube med hjälp av någon vänlig person, eller bränna en skiva och skicka till dig om du vill. Jag har läst din blogg ett tag och tycker att du är en beundransvärd person och skulle därför gärna göra dig en tjänst om jag kan. Men i min egen takt... Som är långsam...

AL sa...

iTunes skulle det vara.

Erik Rodenborg sa...

Tack för det.

Lägg gärna ut den på You Tube, när du får tid, om du vill... Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, som bekant.

Vänliga hälsningar Erik

PS. Jag köper själv aldrig saker på nätet, det verkar så krångligt....

Anna L sa...

Jaha, nu har jag köpt den på iTunes. Lyssnade på den och det var ett skönt proggsound, men 14 minuter var tyvärr för långt för mitt attention span, så jag började facebooka... Ska göra ett nytt försök. Minns du om du uppfattade det som att låten handlar om maffian eller egentligen om något annat? Får se om jag lyckas med youtubeföretaget.

Erik Rodenborg sa...

Alltså - jag tror inte den handlade specifikt om "maffian" utan det var en drastisk formulering som användes för att göra det mer dramatiskt.

Själva grundidén är väl hur någon som kritiserar makten köps upp. I sången får man en bild av en process, där en kombination av mutor, smicker och hot gradvis får en kritiker att köpas upp.