måndag 13 augusti 2012

En tidsbild från 1970

För ett tag sedan lade jag in en text som hette Från Likvidatorrådet till Revolutionära Elevförbundet. Den handlade om när vi hösten 1970 på vår skola bildade en mycket militant utbrytning från elevrådet.

Jag har inte kvar speciellt mycket av materialet från de händelserna, men för någon dag sedan hittade jag en märklig text som låg mellan några andra papper.

Denna text hittade vi först  vid elevrådets stencileringsapparat nån gång under den allra tidigaste REF-tiden (kanske till och med innan vi bytte namn till R.E.F.!) . Det var ett utbrott av våldsamt hat mot REF, som synes. Det var nog inte avsett att spridas, men det var faktiskt stencilerat, inte handskrivet. Jag noterar att den anonyme författaren tydligen inte kunde tänka sig en skoldans utan polis!

Annars kan man se hur texten genomgående använder sig av orden "FNL" och "FNL:are". I själva verket var endast tre aktiva medlemmar i R.E.F. samtidigt med i FNL-grupperna. Och många var inte ens vänster. I själva verket hade en av våra aktiva medlemmar nästan skrämmande högeråsikter....

För R.E.F. var en enhetsfront, där alla som aktivt ville kämpa för elevdemokrati, och ville ha en mer direktdemokratisk organisationsform än det korporativa elevrådet, var välkomna.

För i grunden var ju elevråden korporativa organisationer. Alla måste vara med, skolledningen bestämde ju ytterst villkoren för deras aktivitet.

R.E.F. var tvärtom ultrademokratisk till sin organisation.  Stormöten var det högsta beslutande organet. Alla viktiga beslut fattades av alla medlemmar. Sådana organisationer kan i grunden endast existera så länge aktiviteten är mycket hög. R.E.F. varade också endast i  sex månader - mellan oktober 1970 och mars 1971.

Den stencilerade lappen som citeras här kan ju verka bisarr,  men den visar ju på hur polariserad (och vulgär!) debatten kunde bli på ett högstadium hösten 1970...

Så här såg alltså den stencilerade texten ut:

"Likvidationsråd HA HA HA!
Jaså skolan har tagits över av FNL HA HA HA!
Så FNL vill ha en punktstrejk HA HA HA!
FNL:are åk till VIETNAM och stanna där!
FNL säger vi vill ha en skoldans utan disciplin och vakter och polis HA HA HA!
FNL:arna i skolan säger att Elevrådet inte har gjort något på 10 år. Själv har Rodenborg sätat längst av alla i Elevrådet HA HA HA!


Motståndare "

9 kommentarer:

Tidlösa sa...

Den dummaste kommentaren måste vara "FNL:are åk till Vietnam och stanna där". Ett rätt dåligt argument mot folk som stödjer FNL... HA HA HA.

Tidlösa sa...

Fast han kanske menade Sydvietnam?

Ja, den del som inte kontrollerades av FNL, alltså...

Erik Rodenborg sa...

"Fast han kanske menade Sydvietnam?
Ja, den del som inte kontrollerades av FNL, alltså..."

Nu tror jag i och för sig att den överväldigande majoriteten av de som stödde FNL i Sverige inte heller ville flytta ens till de delar av Vietnam som kontrollerades av Nordvietnam eller FNL. Och riskera att få USA-bomber i huvudet vilken dag som helst.

Men argumentet ÄR ju korkat i alla fall. Och reaktionärt.

Det är en form av perverterad pseudomoralism. Om man reagerar på USA:s terror i Vietnam anses man inte ha rätt att uttala sig om man inte själv är beredd att utsätta sig för den....

Sedan är det ju en annan sak att de flesta i R.E.F. inte var politisk medvetna alls, de ville helt enkelt bekämpa rektorns och skolledningens tyranni på skolan. Och "elev"rådets kapitulation för denna.

Att hävda att det borde leda till att de måste åka till Vietnam (!) och stannade där (!) är ju inte speciellt klyftigt.

Erik Rodenborg sa...

PS.

Men om texten är extrem, bleknar den nog ändå mot många av de kommentarer som idag till och från läggs ut på Flashback!

Verutschkow sa...

När jag gick i gymnasiet var SKP framgångsrika i skolvalet men när de
årgångarna gått ut gick det sämre ...

Erik Rodenborg sa...

Verutschkow

I vår skola fick KFML mindre röster än VPK 1970 , vilket gladde mig, då jag inte var stalinist.

Men där var vi ganska unika. I nästan alla Stockholmsskolor fick KFML fler röster än VPK det året.

Tidlösa sa...

Det heter faktiskt "färre" röster och "Ecuador".

Apropå "rescensioner"...

;-)

Erik Rodenborg sa...

Ehmm....

Ja, när det gäller "Ecuador" har du förstås till hundra procent rätt, och jag har ändrat ställena.

När det gäller "färre röster" har du också rätt, men en snabb googling antyder att det är så många som skriver som jag att jag misstänket att formuleringen om 40 år kommer att ses som ett helt godtagbart alternativ.

Så den ändrar jag inte.

:-)

Tidlösa sa...

He he. Faktum är att jag också brukar säga "mindre", men en av mina jobbakompisar brukade göra en poäng av att ständigt rätta mig på den punkten... :D