tisdag 5 juni 2012

Martinsson, Linderborg och "demokratin"

Roland Poirer Martinsson är en av de mer pinsamma aktörerna i den svenska massmediala politiska debatten, i tät konkurrens med Göran Skytte...

Martinson brukar ofta presentera sig själv som "filosof", men att han skulle vara det  märks då inte så ofta. Han verkar ofta på det mest märkliga sätt vara totalt oförmögen att förstå vad debattmotståndare egentligen menar. Han borde kanske gå på en kurs i argumentationsanalys.

Nu senast har han gett sig på Åsa Linderborg. Hon är en farlig antidemokrat och diktaturanhängare som borde avskedas från Aftonbladet. Tycker Martinsson.

Hur Martinsons verklighetsbild ser ut visas nog redan i hans inledande mening: "När kommunisterna ville döda sina politiska motståndare vägleddes arbetarrörelsen av Sveriges socialdemokratiska arbetareparti i riktning mot reform, via parlamentarism."

Jag misstänker att om han hade skrivit en uppsats på historiska institutionen på Stockholms Universitet och skulle beskriva splittringen i den tidiga arbetarrörelsen på detta sätt hade han fått underkänt. Om inte läraren varit helt vrickad - eller ovanligt mörkblå.

Med den utgångspunkten är det ju inte så konstigt att han sedan är rädd för att Åsa Linberborg "i accelererande fart håller på att föra AB Kultur i riktning mot avgrunden".

Med "riktning mot avgrunden"avser  han tydligen här, att åsikten att borgarklasen exploaterar abetarklassen, och att detta bör ändras, då och då får föras fram i Aftonbladet. , Han framställer sedan Linderborg som en blodtörstig revolutionsromantiker, vilket hon sannerligen inte är.

När Martinsson sedan skriver: "Det var 1914, förklarar Linderborg, som socialdemokratin ställde sig bakom högern" kan han uppenbarligen inte ens förstå hennes poäng. Alla som vet det minsta om vad om hände 1914 vet ju att det startades ett världskrig det året. Och det var högern inom arbetarrörelsen som stödde kriget, medan den vänster som Martinsson framställer som så blodtörstig, var emot det.

Det var det Linderborg helt explicit syftade på. Och det vet Martinsson. Men vill gäma förvilla sina läsare genom att inte låtsas om det.

Men sedan kommer det intressanta. Linderborg är enligt Martinsson extremt antidemokratisk för att hon tycker att arbetarrörelsen en gång gjorde fel för att de lät näringslivet sitta i orubbat bo (det där med "universiteten" och "kyrkorna" som Martinsson lägger till kan vi lämna därhän -låter mest som ett kufiskt sidospår!) . Vi ser alltså här att för Martinson är det extremt antidemokratiskt och blodtörstigt att inte vilja låta "näringslivet" sitta i orubbat bo.

Det är det enda väsentliga i hans inlägg. Det är själva kärnan.  Man kan i övrigt gott glida förbli hans trams, som till exempel hans påstående  att det är en helt vanvettig konspirationsteori att anse att "Dagens Nyheters kultursida lierat sig med högern" (vilka skulle de annars ha lierat sig med? vänstern?) eller att han helt fräckt påstår att Linderborg försvarar Stalin - detta utan skymten av belägg…

Den stora skillnaden mellan Martinsson och Linderborg är att Martinsson de facto förvarar att ekonomin styrs av en liten klick, som lever på att exploatera andra. Linderborg anser att ekonomin bör styras av folket.

Det är ett brott i borgerlighetens ögon. Efter murens fall hade den hoppats att sådana otäcka åsikter skulle begravas för all framtid. Men det har de ju inte alls.

Det spöke som Marx talade om redan 1848 lever än idag. Och hemsöker uppenbarligen på det mest plågsamma sätt Martinsson och hans gelikar. Och gör så att deras syn förvänds, så att de kan yra om hur blodtörstiga alla socialister måste vara. Dessa, nämligen, som är så demokratiska att de också vill demokratisera EKONOMIN - och gå längre än den formella borgerliga demokratin. Den borgerliga "demokrati" där alla visserligen får rösta - men där de viktiga besluten ändå tas av finanskapitalet och den privilegierade elit som lever i symbios med detta.

Man kan tycka vad man vill om Åsa Linderborg, men hon är de facto oändligt mycket mer demokratisk än Roland Poirer Martinsson….

7 kommentarer:

Anonym sa...

du är som alltid klockren!

kramar!

Gunnar Wall sa...

Det enda glädjande med Martinssons inlägg är väl att han hetsar upp sig som han gör, vilket ju indirekt är ett tecken på att han är rädd för att det ligger i tiden att Linderborgs kloka synpunkter kan vinna terräng. I övrigt håller jag med föregående kommentator: klockrent!

Anonym sa...

har du sett att du är med i de finniga flashbackpojkarnas tävling om Sveriges galnaste feminist? https://www.flashback.org/t1886580

jag skulle ta det som en komplimang. på flashback samlas alla idioter.

/mimi

Tidlösa sa...

Jag har inte orkat läsa de aktuella inläggen, men är det inte något slags bråk på gång mellan DN:s kultursida och Aftonbladet?

Jag såg att någon på DN påstår att Aftonbladet stödjer Lenin...

1914 hade vi inte ens allmän rösträtt i Sverige, och vad som händer om man låter "näringslivet" sitta i orubbat bo såg vi tydligt under storstrejkerna några år tidigare...

Dessutom lät SAP inte heller näringslivet sitta i helt orubbat bo. De skapade en välfärdsstat, som många inom högern länge varit djupt missnöjda med, formellt för att det "kostar för mycket" (osv), men i verkligheten givetvis av lite andra orsaker...

Och nej, jag stödjer inte Lenin eller Stalin. ;-)

Tidlösa sa...

Mimi,

Erik Rodenborg *är* Sveriges tokigaste feminist. ;-)

Allvarligt talat, den där "tävlingen" är direkt pinsam, och inkluderar både Beatrice Ask och Maud Olofsson. Skitfarliga feminister, detta!

Särskilt Beatrice Ask. Jag har länge misstänkt att hon är råflata, har "SCUM Manifesto" tatuerat på tuttarna och ibland kallar sig "Erik Rodenborg" på nätet. Ha! Nu har vi henne, after all these years! Beatrice Ask får min röst!!!

Obs! Jag skämtar.

Tidlösa sa...

Nu har jag läst Åsa Linderborgs inlägg som du länkade till. En uppenbar kommunist! Ha ha ha.

;-)

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa 18.28
Ja, kanske det. Hon är i alla fall det bästa som har hänt Aftonbladet på år och dag.

Jo, det finns mycket jag inte håller med henne om, men i de centrala politiska frågorna är hon som oftast ... klockren.