onsdag 13 juni 2012

Tio i topp-boken: alla nostalgitrippars moder

Jag har just varit på bibliotek och lånat "Tio i topp,  med de utslagna på försök 1962-74" (Premium Publishing), Eric Hallberg och Ulf Henningsson. Den är tyvärr slut på förlaget. Boken är på över 550 sidor, och A4-sidor dessutom!

Den innehåller bland mycket annat alla tio i topp-listor (inklusive de utslagna låtarna!) från starten 1962 tills programmet las ner 1974. Dessutom har den en utförlig presentation av alla artister som någonsin testats till Tio i Topp. Och historiska avsnitt, där bland andra  Klas Burling medverkar.

Att läsa den är en nästan kuslig nostalgitripp. Jag har ett bra minne, och när jag går igenom listorna tycker jag mig ofta minnas när den eller den låten gick upp.

Jag lyssnade nästan alltid på Tio i topp 1967 (från och med april) och 1968, och mycket ofta 1969, 1970 och början av 1971.

Det jag först kastade mig över var alltså listorna. Men det finns alltså mycket annat att läsa.

Eftersom den kom ut 2011 och redan är slut borde den alltså sålt mycket bra. Därför kan man ju hoppas att förlaget trycker upp den på nytt... Elementär marknadsekonomisk kalkyl borde ju leda till det.

För den finns inte på så många bibliotek. Själv var jag tvungen att skaffa mig lånekort på Sollentuna bibliotek för att få tag på den.

Jag har sommarlån på den, så jag har ganska lång tid på mig att nostalgiskt fördjupa mig i den...

PS. I boken kan man bland annat få reda på att denna sång låg på tionde plats den 22 mars, den 29 mars och den 5 april 1969....

3 kommentarer:

Verutschkow sa...

När man studerar en lista över vilka låtar som INTE hamnade på 10itopp hittar man oerhört många melodier som varit stora i England och/eller USA men var chanslösa på den svenska listan. Och mot slutet av listans existens, när man testade inte mindre än 15 nya låtar var vecka, blev många låtar helt enkelt utan officiell placering, alltså 20-30 någonting.

Och en klassiker som Roberta Flacks
"Killing me softfly" misslyckades alltså i det allra första testet och fick i stället ta vägen via Kvällstoppen för att få en ny chans. Men trots allt är det ändå inte härifrån uttrycket "die dummen Schwedin" kan härledas.

Erik Rodenborg sa...

Ja, många stora hits kom aldrig upp på Tio i Topp. "White Room" med Cream, för att bara nämna ett exempel.

Men det mest tragiska tyckte jag nog var när Merrilee Rush & the Turnabouts Angel of the morning inte lyckades ta sig in på listan sommaren 1968.

Jag älskade den, och undrade i mitt stilla sinne vad jurymedlemmarna hade i huvudet, om de nu hade något alls där...

Verutschkow sa...

Angel of the morning är väl en klassiker som spelas in ständigt och jämt. Men jag har säkert hört ursprungsversionen. Största hiten med låten i fråga har väl Juice Newton (ingen speciellt spännande sångerska) haft.

Angie med Rolling Stones kom (om jag minns rätt) 21:a när den testades. Suck !

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...