onsdag 18 april 2012

Anders Breivik och tempelriddarna

Massmördaren Anders Breivik har på sätt och vis valt en passande förebild - tempelriddarorden. De var nämligen också massmördare.

De var en order av krigarmunkar, som bildades för att delta i korstågen, och var på sätt och vis den medeltida katolska kyrkans motsvarighet till Hitlers SS. De deltog entusiastiskt i slakten av inte "endast" muslimer, utan även av judar och faktiskt också av ortodoxa kristna. De var på en och samma gång disciplinerade, hängivna och nästan ofattbart brutala. De var en kärna i de arméer som under mer än hundra år terroriserade stora delar av Mellanöstern.

När Saladin slutligen drev bort korsfararna, lät han de tillfångatagna soldaterna leva - men inte tempelriddarna. Alla tillfångatagna medlemmar av orden avrättades. De sågs som djävlar, och visades ingen nåd.

Ironiskt nog kom även den katolska kyrkan och den franske kungen i slutändan att betrakta dem som just djävlar. Redan innan de kastats ut från Mellanöstern, började tempelriddarorden att bygga upp ett banksystem, och efter att de slängts ut därifrån växte deras rikedomar, och de ledande tempelriddarna - som formellt sågs som munkar - levde knappast upp till munklöftet om fattigdom...

De kom att ses som en stat i staten, som en obekväm maktfaktor. De krossades slutligen 1307, anklagade för bland annat sataniska riter. Anklagelserna var troligen till större delen uppdiktade - jag har läst igenom dem och man slås över att de var oerhört stereotypa, och de ger ett ganska så overkligt intryck.

Å andra sidan var den idealiserade bilden av tempelriddarna som hängivet idealistiska "kristna" än mer overklig. De må ha varit oskyldiga till de bisarra ritualer som den franske kungen Filip den sköne anklagade dem för, men samtidigt var de ju skyldiga till betydligt värre saker....

På marxist.com från 2003 finns en riktigt bra beskrivning av korstågen och tempelriddarnas roll i dessa. Den kan läsas här.

2 kommentarer:

Erik också sa...

Katoliker, en skam allt genom år tusen, som under många hundra år terroriserade stora delar av Världen. En speciellt upprättad kyrklig domstol, bl.a., som i många hundra år, med ensamrätt hade uppdraget att tillrättaföra alla dem som otvetydigt handlade och trodde i strid med kyrkans dogmer. Jag tycker "synd" om de blinda katoliker med ett katolsk kors, utan bättre vetskap.

Erik Rodenborg sa...

Om man tittat på nästan alla religiösa strömningars historia hittar man ganska så snart hemskheter av olika slag.

Det gäller katoliker, protestanter, ortodoxa, muslimer, hinduer - och ibland till och med så "fredliga" religioner som buddhism och jainism.

Men för att någon nu inte ska tro att jag är medlem i Humanisterna - det gäller ju även ateister...