söndag 25 mars 2012

Allt fler friande domar för sexualbrott

Att det gradvis blir mer och mer omöjligt att få någon dömd för sexualbrott visar kanske denna dom.

En man som anklagas för våldtäkt mot en flicka som har Aspergers syndrom frias eftersom flickans funktionshinder skulle kunna ha bidragit till att hennes ”uttrycksformer kan ha varit svårtolkade”. Detta trots att domstolen bedömer flickan som trovärdig och mannen som inte trovärdig.

Eftersom mannen efter att ha överbevisats om att sex har ägt rum drivit linjen att han och flickan haft frivillig sex är det enda som en domstol kan göra att bedöma trovärdigheten. Här har de alltså också bedömt flickan som trovärdig men med med hänvisning till hennes funktionshinder väljer de att fria mannen i alla fall.

Det här är inget extremfall, tyvärr. De senaste åren har en rad prejudicerande domar från HD lett till att det snart nog är nästan omöjligt att bli dömd för sexuella övergrepp. Vi får allt fler friande våldtäktsdomar och när det gäller sexuella övergrepp mot barn är det än svårare att få fällande domar. Det sistnämnda brottet är, för att citera Madeleine Leijonhufvud, i praktiken avkriminaliserat.

Vad avspeglar detta? Ja, en hel del otäcka saker - men bland annat uppenbarligen att det finns starka krafter i det juridiska systemet som medvetet arbetar för att det i princip ska bli omöjligt att bli dömd för sexualbrott. Ja, ni läste rätt. Det står medvetet. Inte "omedvetet". Och det är inte en felskrivning.

Ni är välkomna att kalla mig paranoid, om ni så vill. Det struntar jag i. När det gäller vissa frågor är det endast "paranoida" som ställer de verkligt relevanta frågorna. Och vågar föreslå de mest sannolika svaren…

2 kommentarer:

Shed Light sa...

Det är ingen paranoia. Det står svart på vitt i domar från HD och det sägs ju i princip öppet att ribban ska ligga högt, högre än i andra brott.
Alltså är våldtäktsbrottet mindre allvarligt än andra brott.

Förutom Örebromannen och liknande.
Det andra har kommit att bli på sin höjd etikettsbrott.

Erik Rodenborg sa...

Om Örebromannen hade haft en högre samhällsställning och/eller varit en del av ett större nätverk skulle också han med stor sannolikhet ha skyddats och aldrig åkt fast. Det är min "paranoida" uppfattning...