måndag 13 juni 2011

"I am a being of violet fire"

Jag har aldrig kunnat förmå mig till att gå med i någon nu existerande sekt.

Jag skulle i och för sig kunna tänka mig hur en sekt skulle kunna se ut för att attrahera mig, men dessvärre eller dessbättre finns ingen sådan i sinnevärlden.

Men då och då kan man få en känsla att det skulle vara väldigt skönt att tro på någon väldigt enkel lösning på ens egna och helst också hela världens problem.

Och det finns många förslag på sådana lösningar. Ett av de mest enkla sätten måste nog vara att tro att om man upprepar frasen, eller "mantrat" "I am a being of violet fire, I am the purity God desires" så kommer saker att lösa sig.

Det är vad Elizabeth Clare Prophet, den framlidna ledaren för Summit Lighthouse verkar försöka övertyga oss om i denna på många sätt fascinerande You Tube-video.

Tro för gudinnans skull nu inte att jag rekommenderar någon att gå med i Summit Lightouse, en märklig sekt som för ett antal år sedan grävde skyddsrum i USA för att klara sig inför det kärnvapenkrig som de sade skulle komma. Och som var helt och håller outhärdligt patriotiska och antikommunistiska.

Men om ni ändå går med där och efter ett tag upptäcker att de är en outhärdligt elitistisk sekt (vilket jag utgår från att de är!) så skyll inte på mig! Jag har ändå varit medlem i FRI, så det vore oerhört pinsamt för mig...

Att jag ändå lägger upp videon beror på att jag på något sätt vill medge att jag faktiskt blir påverkad av den. Den väcker något behov inom mig, och jag känner mig förförd, eller vad jag ska kalla det. Men jag behöver bara se några andra Prophet-videos med hyllningar till USA-imperialismen och böner för att förbättra den amerikanska dollarns värde (ja, de ägnade sig också åt sånt!) för att jag snabbt ska bli avprogrammerad.

Men som sagt, jag skulle gärna vilja tro på att problemen skulle lösas om man gick för sig själv och mumlade "I am a being of violet fire, I am the purity God desires".

Ja, jag har faktiskt försökt. Efter att jag först såg videon i vintras gick jag till och från omkring och mumlade på frasen i kanske en månad….

Men inga problem verkade bli lösta av detta. Tråkigt nog.

12 kommentarer:

Tidlösa sa...

Ännu en Elizabeth Clare Prophet-klassiker. Just den här har jag inte sett förr. Lade du märke till att hon fuskar på slutet när hon reciterar mantrat? Då säger hon inte längre I AM a being of violet fire, utan I´m a being of violet fire. Men det går ju inte. I AM är ju ett centralt begrepp inom hennes sekt (ren hädelse, om man är jude eller Kristen, för övrigt). Annars hade hon rätt höga tankar om allt vad man kan uträtta via det där mantrat…

”Violet Flame and the Seven Chakras” är en ännu läskigare video om samma sak, också på Youtube. Läskig, dels för att hon är väldigt karismatisk, och för att hon spelar på ett slags ”anti-auktoritärt” budskap…hon, som alltså var sektledare.

Fast om man inte tror på den här typen av budskap, blir man till slut trött på hennes retorik. Alltid något! Annars reagerar jag på hennes väldigt medvetna sätt att spela på ”den österländska guru-stereotypen”: hon har en märklig dräkt och talar från ett podium fyllt med konstiga, gyllene ljusstakar och skulpturer. Är det inte rentav Den Heliga Graalen som syns där i bakgrunden?

;-)

Tidlösa sa...

And then, maybe not. Det slog mig just att det hon försöker imitera, kanske är ett katolskt nattvardsbord...

Intrigen tätnar. Som vanligt när det gäller ECP.

Erik Rodenborg sa...

Ja, ”Violet Flame and the Seven Chakras” kan ju ses här http://www.youtube.com/watch?v=_hts85dboiY

Fascinerande är som alltid hur hon placerar Jesus i en central roll i ett pseudohinduiskt och pseudoteosofiskt sammanhang. Där liknar hon ju Steiner mer än Blavatsky och Besant.

Tidlösa sa...

Ja, det stämmer. Fast det är ju nästan en förolämpning mot Madame Prophet att jämföra henne med Steiner.

;-)

Jag menar, finns det någon tråkigare skribent än Rudolf Steiner? T.o.m. när han säger saker som är direkt bisarra, låter han...tråkig, träig, oengagerad.

Det kanske var fullt medvetet (han hade något slags "intellektuella" pretensioner), men det är inte lika kul som att titta på ECP!

Erik Rodenborg sa...

En annan skillnad är väl att Summit Lightouse är en mer entydig "sekt" än antroposoferna.

En hel del avhoppare som kommer från Summit Lighthouse verkar i alla fall berätta om mer märkliga saker än vad man någonsin hört om antroposferna.

Men jag är i och för sig ingen expert på någondera.

Tidlösa sa...

Jag kan inte heller så mycket om antroposoferna rent konkret, men min gissning är att de *inte* är en manipulativ sekt. Däremot ger åtminstone deras litteratur ett mer "sekteristiskt" intryck än Adyarsamfundets. De verkar väldigt uppknutna till Rudolf Steiners läror på ett sätt som teosoferna inte är till Blavatsky och Besant (åtminstone inte idag). Dessutom ger Steiner ett ”snävare” intryck än teosoferna, som försökte verka väldigt ”universella”.

Steiner låter mer inskränkt tysk på något sätt – han lägger t.ex. oerhörd vikt vid sina uttolkningar av Goethe, och detsamma gäller hans anhängare. (Man undrar hur en eventuell antroposofisk mission i Indien skulle se ut? Kom och läs vår Goethe-exeges?).

Å andra sidan har jag läst mellan raderna i en del antroposofiskt material att det faktiskt verkar finnas olika ståndpunkter inom samfundet i vissa frågor. En märklig skrift jag läst (eller försökt läsa) var ”The case of Valentin Tomberg” av Sergei Prokofieff. (Inte kompositören, utan en släkting och namne.) Författaren är en oerhört renlärig antroposof som ojar sig över en avhoppare vid namn Valentin Tomberg. Det intressanta är att Prokofieff på flera ställen antyder att Tombergs idéer diskuterats bland antroposofer i bl.a. Tyskland – vilket rimligtvis betyder att de inte har stenhård kontroll över medlemmarna. Ett annat exempel är ju Håkan Blomqvist, alltså den Blomqvist som är ordförande för Humanisterna (f.d. Human-etiska förbundet). Han var under en period med i både antroposoferna och hylozoikerna, och dessutom tillhörde han något slags IFO-sekt också. Det visar ju också att det inte finns total kontroll inom det antroposofiska samfundet.

Det är ju också möjligt att antroposoferna inte behöver ha så hård kontroll – kanske är de flesta medlemmar helt frivilligt övertygade om att Rudolf Steiner var en stor andlig mästare och vägledare. Visste du förresten att en av C.S. Lewis´ vänner var antroposof? Han hette Owen Barfield och var ansvarig för de juridiska detaljerna kring utgivandet av Lewis´ böcker. Lewis verkar ha föraktat antroposoferna, och undrade varför i allsin dar Barfield höll på med sådant, men på *ett* ställe i sina böcker (slutet av ”The abolition of man”) nämner Lewis faktiskt Goethe och Steiner relativt positivt!

Subliminala budskap, eller vad?

;-)

Erik Rodenborg sa...

Återkommer, men vill bara säga att Blomqvist så vitt jag kan se aldrig har varit ordförande i Humanisterna, se http://sv.wikipedia.org/wiki/Humanisterna_(f%C3%B6rbund)

Dessutom - av döma av det senaste jag såg av honom verkar han numera ha blivit kristen.

Tidlösa sa...

Intressant. Jag trodde att han faktiskt var ordförande ett tag. Men var han inte åtminstone med där?

Okej, Kire, skall du och jag omvända oss också? Midnattsmässa nu på söndag..?

Håller ALLA på att bli kristna, eller vad???

:-)

Erik Rodenborg sa...

Håkan Blomqvist var nog med där, dessutom tror jag han ett tag var VoF.s expert på New Age-frågor. Men sen blev han kristen, så vitt jag fattar.

Jag håller med om att Adyarsamfundet verkar betydligt mindre sektiga än antroposoferna. En lustig sak förresten. När jag köpte "Den hemliga läran" på deras bokhandel i vintras verkade expediten allvarligt oroad för att jag skulle sitta ensam på min kammare och få skrämselhicka av att läsa den.

Hon tyckte att jag kanske borde gå i en studiecirkel om saken istället. Ja, det vore nog en riktigt tilltalande idé. Nu när alla verkar bli kristna kanske man bör leta efter alternativ... :-)

Tidlösa sa...

Vilka "alternativ" jag utreder, tänker jag inte avslöja.

Fast om du är riiiiktigt smart, kanske du hittar dem också.

Glöm inte: Eric J. Lerner = Agent of Gaddafi.

:D

Erik Rodenborg sa...

Så smart är jag inte.

Men menar du verkligen att Khadaffi är motståndare till Big Bang-teorin? Det ställer ju utvecklingen i Libyen i ett helt nytt ljus. :-)

Anonym sa...

Ja Jesus är faktiskt det enda goda svaret. Han dog för förvirring och mörkret i världen och i människa. Han blev svaret. Säg ja till Kärleken.