söndag 13 mars 2011

Har just sett...

..."Män som hatar kvinnor" för andra gången. Blev ännu mer berörd av den än första gången. "Män som hatar kvinnor", både boken och filmen, är något av det bästa som gjorts i Sverige, alla kategorier. Och Lisbeth Salander slår det mesta!

3 kommentarer:

ann sa...

Lisbeth är en naturkraft!!!

Hon påminner en hel del om Smilla i "Fröken Smillas känsla för snö" om man tänker på slutavsnittet då hon står och tittar på den där mennen som drunknar - det handlar verkligen om Hammusrabis lagar och "Öga för öga och tand för tand" - varken mer, verken mindre...

Erik Rodenborg sa...

Har bara vaga minnen av "Fröken Smillas känsla för snö" så jag har aldrig tänkt på att jämföra. Men, ja, Lisbeth Salander är en naturkraft, och hon tolkas mycket bra av Noomi Rapace!

ann sa...

Boken handlade om Smilla från Grönland och ett litet barn som brukar uppsöka henne. En dag trillar barnet ner från taket men på.g.a. Smillas "känsla för snö" är hon den enda som kan se på spåren i snön däruppe på taket att barnet blivit jagat utför kanten - för att dölja att barnet varit utsatt för medicinska experiment. Smilla blir nu den jagade...till dess att hon hamnar med den som jagar henne ute på snötäckt is - hennes "känsla för snö" gör henne överlägsen där och när mannen som jagar henne trillar i en vak och skriker på hjälp, så står hon bara där och betraktar honom, lugnt och stilla tills han till slut ger upp och sjunker..