måndag 21 juni 2021

"Var är istiden när man behöver den?"

En bild som jag tänkte lägga ut inatt, när det var så tryckande varmt att jag svettades även när jag låg naken i sängen utan sängkläder.'

Sedan kom ett kylande regn- och åskväder och natten var räddad. 

  

PS. På morgonen tar jag  sedan del av senaste nytt och inser att jag är glad för att jag är medlem i Vänsterpartiet.

26 kommentarer:

Tidlösa sa...

Det stämmer, det är fasligt varmt, och jag är dessutom närsynt och behöver flera lampor för att kunna läsa utan att få huvudvärk...lampor som avger värme. Min dator avger värme också. Känns som en ökenvandring i Rub al-Khali eller något sådant. Vilken tur att drixvattnet är tjänligt!

Erik Rodenborg sa...

Det här är en av de situatio0ner där man är glad över att man bor i Sverige. När jag var i Filippinerna juni 2010 var kranvattnet, förutom att det var livsfarligt att dricka om det inte kokades först, nästan lika varmt som allt annat.

Att ställa sig under em dusch för att få uppleva lite kyla funkade inte alls...

Erik Rodenborg sa...

PS. Men vid närmare eftertanke är jag inte ens säker på att det gick att dricka även om det kokades.

Verutschkow sa...

Viktigast är väl att man har "is till punschen". Tyckte åtminstone Povel
Ramel ...

NoBoyToy sa...

Ju äldre jag blir, desto mer illa far jag av sån här värme. Tur att jag kan köra kyla med luftvärmepumpen inomhus. Och så undviker jag bara att gå ut mellan 8.00-22.00. :)

Erik Rodenborg sa...

Jag tror jag aldrig gillat sån här värme. Här finns inget som jag kan kyla med. Men om jag frågar på nån välsorterad affär får jag kanske något tips. På något som redan tagit slut. Hade en golvfläkt förut, men den gick sönder i vintras. Jag borde ha köpt en ny då, nu lär det inte vara möjligt att få tag i någon (jfr sommaren 2018, då alla fläktar var slut överallt).

Hugge sa...

Duscha länge och kallt några ggr om dagen.Gör värmen njutbar. Kolla lite YT-klipp om kalldushandets välsignelser för inspiration. Enlight Sikhernq är de4 bra för krigarmoralen också.

Hugge sa...

PS:
Hur går det med veganismen?

Erik Rodenborg sa...

Om jag någon dag lyckas bli vegan kommer jag inte att hålla det hemligt. För tillfället har jag i alla fall bestämt mig att totalt bojkotta mjölkprodukter, då det faktiskt finns andra bra alternativ.

Tidlösa sa...

Seger. Gratulerar!

https://www.aftonbladet.se/senastenytt/a/GaoVEJ/c-backar-fran-forslaget-om-fri-hyressattning

Hugge sa...

Appropå istiden:
https://www.iceagenow.com/
Den kanske kommer snart.

Erik Rodenborg sa...

Man kan ju alltid hoppas. Men jag tror att den globala uppvärmningen är så pass stark, så att även om det vore så att vi av "naturliga" skäl gick mot en istid har den processen i så fall stoppats.

Jag skrev "hoppas" inte endast för att jag bättre står ut med kyla än med värme (men anledningen till att jag kan göra det är förstås att jag lever i ett land där nästan alla hus avsedda för människor är väl uppvärmda, och för att jag dessutom inte är uteliggare) utan framförallt för att mänskligheten son helhet torde komma att överleva en ny istid, medan jag starkt betvivlar att någon del av den kommer att överleva en skenande global uppvärmning.

PS. Den länk som du lade ut går till en blogg som upphörde 2011. Jag tänkte först "aha, så de gav upp sina vansinniga idéer 2011" men det var fel. För bloggen fick en ny adress https://www.iceagenow.info/ och existerar än idag. Jag får samma känsla för den som jag får för Flat Earth Society, dvs jag undrar någonstans om det inte är någon sorts skämt av personer som vill testa hur många de kan lura.

Hugge sa...

Ok. Är själv rejält skeptisk mot "uppvärmningshysterikerna". Tycker det är suspekt att klimatet har fått så stor uppmärksamhet på bekostnad av problemet med med förgiftningen av vår miljö. Är gammal nog att minnas när Miljöpartiet ideligen tjatade om vikten av att bannlysa alla möjliga otrevliga ämnen som aldrig tidigare förekommit i mänsklighetens evolution. Nu tjatar man bara om klimatet, HBTQ och fri invandring.

Hugge sa...

Om du vill ta del av kritik av klimathysterin som inte är så foliehattig som "Ice Age now" rekomderar jag svenska professorn Elsa Widding. Alla hennes föreläsningar jag sett om klimatet är briljanta. Här är en:
https://m.youtube.com/watch?v=4risK4q8KVg

Erik Rodenborg sa...

Jag tror inte att det som sägs om klimatet är överdrivet, snarare tvärtom. Redan i tidigt 1900-tal visade Svante Arrhenius att koldioxid var en växthusgas. Faktum är at det som nu kallades växthuseffekten ett tag kallades Arrheniuseffekten. När klimatet började bli klart varmare från ca 1976 hade detta förutsagts långt tidigare. Vad som nu visas är att uppvärmningen får effekter som i sin tur förstärker den. Exempelvis - i och med att is smälter i Arktis, Antarktis, Grönland osv kommer jorden inte längre att reflektera solljus lika bra. Uppvärmningen av haven kommer att frigöra ännu mer koldioxid. Uppvärmningen av permafrosten kommer att frigöra metangas, vilket är en starkare växthusgas än koldioxid. Osv.

Stephen Hawking uttrycker ju sig oerhört drastiskt här. https://www.youtube.com/watch?v=weHr1aTC5-o

Men jag lutar tyvärr åt att han kan ha rätt.

Men även om man betvivlar att han har rätt i sina värsta farhågor bör man nog agera som om han bevisligen hade rätt. Om man blir biten av en hund i ett land där rabies finns, och man bedömer att det kanske endast ät fem procents risk att man får rabies, bör man ta en rabiesspruta i alla fall. Även om den är dyr.

Erik Rodenborg sa...

PS: Ett gan ska effektivt svar till Elsa Widding kan höras här (en underligt lång IP-adress men den funkar).

https://stitcher.acast.com/livestitches/93bbc9a7-1083-4870-be4a-cdd475e33121/f463eb589aac125fc3100d8d87067a30.mp3?aid=93bbc9a7-1083-4870-be4a-cdd475e33121&chid=f0338e66-98c1-5b6d-8bb9-00249d38ca46&ci=cy1VkpgbLO5PzacF-uiiUts7Ag4DygvJ1wmOoSVbccKbAQQCd7BDQQ%3D%3D&pf=rss&sv=sphinx%401.54.5&uid=1377af7cc619eb8939bc592d72dafd5d&Expires=1624804705&Signature=Kvs5FPrvT1Vs-rbDQsZoS0HqQoIwKST6UtwxgLvxHeiQZh2rOeOSl9-FPG9PdzOAyGi1Fq2U87ykAGmgArxp%7EDbMVkTuPPBx3rd7-BahiVSLpHnTJ%7Eo87Ib8VwUZ1q915psaMNS0qA4IHe2Ovx2IP6Nwwe66ruVnJ26Ttg9faOg-nGG-GeItns6iF2w9Xvlbf56SklgmcOS%7Ep1q9OoWzOlTTyR3JifQJJOcZHQ%7EnOw9sSdsEyiJGXihoqHZGnh6q%7EUz3uNCFFeYIH-Ns%7EMBCVj6y1dmnpFxKuNlO8YOd73v82-84tyKPTe1jDoz2q6XW-mUNrFtbtdd72wXVxRrFyA__&Key-Pair-Id=APKAJXAFARUOTJQ3BLOQ

Hugge sa...

Ok ska lyssna. Tror dock ingen av oss byter åsikt i denna frågan. Tar dock tillfället i akt för lite veganpropaganda. Dr Mcdoughal som jag rekommenderade tidigare för hans eminenta och mycket lätthanterade kostplaner för veganer är klimathysteriker av rang och anser att global veganism är en av de viktigaste åtgärderna för att stoppa uppvärmningen.
Nu gillar jag ju verkligen McDoughal och har haft stor hjälp i mitt kosthåll av all gratisinfo på hans site men han är ute och cyklar om just klimatet. Fast det lär ju inte du tycka.

Erik Rodenborg sa...

McDoughal verkar förvisso vara intressant. Ska kolla upp honom.

Anonym sa...

"rekomderar jag svenska professorn Elsa Widding."

När blev hon professor ? Och i vad ?

"Widding avlade 1993 civilingenjörsexamen i väg- och vattenbyggnad på Chalmers."
Det finns flera som har examinerats därifrån och sedermera "utvecklats" men inte
till det bättre ...

Erik Rodenborg sa...

Överhuvudtaget är det inte så ovanligt att personer med ingenjörsexamen nästan fanatiskt tror att de är experter på områden långt utanför deras kompetensområden.

Och sedan för ut de mest absurda åsikter.

Det finns en man vid namn Donald E Scott som har gedigna ingenjörskunskaper, och som utifrån detta drivit linjen att solen inte har någon egen värme/hetta utan är någon sorts glödlampa som får sin energi från osynliga "ledningar" som går genom rymdens plasma. Om dessa ledningar stängs av menar han att solen genast skulle slockna.

Dessutom hävdar han att det inte kan finnas någon växthuseffekt - för en sådan förutsätter ett glastak, och det finns inget sånt över jorden.

Jag plågade mig en gång igenom hans bok "The Electric Sky"...

Hugge sa...

Ah, har hör talas om honom. Vissa ihålg jord-teoretiker tror att det finns en inre sol också som fungerar på det viset. Kanske inget som smickrar ursprungsteorin.
Vetefanken hur jag fick för mig att Widding var professor. Nåja, bra att du redde ut den saken. Gillar dock hennes föreläsningar ändå.
Ha så roligt med Mc Dhougal. Han är en av få medicinskt inriktade "veganprofeter" som ser till att ha bra källor för sina påståenden och inte hemfaller åt en massa önsketänkande. Tyvärr mycket sånt i den brachen.
Glad midsommar!

Erik Rodenborg sa...

Men hur hittar man "din" Mc Dhougal? -Det här var det jag fick upp på Google.

https://www.google.com/search?q=Mc+Dhougal&client=firefox-b-d&ei=OLLVYKelIcyxrgTqg7zYCw&oq=Mc+Dhougal&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAxKBQg4EgExSgQIQRgAUABYAGC_JWgAcAB4AIABiQKIAYkCkgEDMi0xmAEAqgEHZ3dzLXdpesABAQ&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwinob31y7LxAhXMmIsKHeoBD7sQ4dUDCBA

Hugge sa...

https://www.drmcdougall.com/

Stavningen blir som den blir när närsynt boomer skriver på mobil utan glasögon.

Erik Rodenborg sa...

Ska kolla.

KS sa...

Min STORA bordsfläkt går ständigt men det jag är mer
oroad för är att det inte finns några flugor eller
getingar odyl. Har bara haft en som surrat i rummet
i år och inte en enda fjäril och så bor jag vid en park
och minns att när jag flyttade in 1995 så hade jag många...

Erik Rodenborg sa...

Anonym 10.56

Din kommentar är lite av ett gränsfall. Beslutade efter lite vånda att ta bort den då jag inte riktigt tycker att namngivna offentliga personers utseende, intelligens och det ev. "skumma" sätt de ler på i TV bör diskuteras här.

Det kan man ju ha delade åsikter om, men nu råkar jag vara moderator på min egen blogg så i slutändan är det mina åsikter om saken som avgör vad som ska tas in...

Langoljärerna

Den kanske mest fascinerande, och en av de mest skrämmande, av Stephen Kings berättelser är nog  "Langoljärerna". Jag läste den n...