måndag 25 januari 2010

Kanske inte helt allvarligt menat...

Många verkar i dessa dagar vara rädda för den katastrof som en del tror ska inträffa när mayakalendern tar slut. Enligt somliga inträffar det december 2011, men de flesta talar om december 2012. Själv har jag ingen aning.

Vad jag inte riktigt förstår är dock varför nästan ingen (jag har en gång stött på ett undantag på nätet, men jag har glömt vilken adress det låg på) tar hänsyn till vad våra egna förkristna skrifter säger om saken. Jag syftar förstås på de fornnodiska skrifterna, som exempelvis Eddan.

Vi var visserligen inte så bra på astronomi/astrologi, men att Odens kunskaper var mycket stora framgår ju om inte annat i Sången om Vavtrudner, i den poetiska Eddan. (Men sejdkonsten hade han, förstås, lärt av Freja...)

Så vad säger dessa skrifter om världsundergången? Ja, i Ragnarök kommer jorden, och en stor del av gudarna, att förintas. Men när sker det? Det finns ingen fornnordisk kalender, men i Snorres Edda kan vi hitta en del ledtrådar.

Där får vi veta vad som händer omedelbart före Ragnarök: ”… den vinter som kallas Fimbulvintern kommer. Då driver snö från alla håll. Det blir en väldig köld och vassa vindar. Solen har ingen verkan. Tre vintrar i följd och ingen sommar emellan.”

Nu börjar det bli direkt otäckt. Som alla vet är den vinter vi har nu den kallaste på många, många år. Det bådar ju inte gott… eller hur?

Men låt oss räkna lite. Om vi utgår från texten i Eddan kan vi se att det är helt uteslutet att världen skulle gå under december 2011. Det finns inte tillräckligt många år, och vintrar, kvar. December 2012 är en annan sak. Om den vinter vi har nu aldrig ersätts med sommar, och detta upprepas ytterligare två år i rad har vi all anledning att vara rädda.

Om å andra sidan det blir en sommar även i år kan vi känna oss ganska så lugna.

Nu är jag inte tillräckligt insatt för att veta om Eddan menar att det kommer att finnas en vår och höst, och kanske det bara är sommaren som ska försvinna. Därför kan man måhända inte andas ut när de första vårtecknen kommer, utan vi får vänta ända till juni.

Men oavsett detta kommer jag nog ändå att vänta nervöst på det första vårtecknet…

Inga kommentarer:

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...