måndag 8 augusti 2022

Traffic - Paper Sun (etc.)

1967 var det psykedeliska året inom pop- och rockmusik. Ett exempel. Idag för 55 år sedan - 8 augusti 1967 - låg  Traffics låt Paper Sun på plats 18 på Kvällstoppen. 

På svenska listor låg kanske det inte så värst många  entydigt psykedeliska låtar på listorna. Men Paper Sun måste nog beskrivas som en sådan. Den är riktigt bra. 

Men som jag sagt tidigare. Psykedeliskt sound spred sig även bortom den renodlat psykedeliska sfären. Kända grupper som Beatles, Rolling Stones,  Hollies, Small Faces, (etc.)  och vid något tillfälle till och med Supremes, experimenterade till och från med psykedeliskt sound. Beatles och Stones gjorde ju till och med varsitt rent psykedeliska  LP-album. 

Sedan fanns det ju många grupper som uppstod som ett mer eller mindre  direkt resultat av den psykedeliska vågen.  Det bör Traffic räknas, liksom ex.vis Grateful Dead, Jefferson Aitplane,  Doors , Pink Floyd, och ett stort antal andra grupper.

I Sverige var det mindre vanligt, men av de större grupperna gjorde Tages faktiskt en hel del psykedeliska låtar. Sedan fanns det även här mindre framgångsrika grupper som direkt växte fram ur den psykedeliska vågen .

Själv var jag oerhört fascinerad, och blev lite sorgsen när den psykedeliska vågen till stora delar klingade av - redan 1968. Men den hade ändå en djupgående effekt som dröjde sig kvar även sedan 1967 övergick till 1968.  Och därefter.

Användningen av psykedeliska och kvasipsykedeliska droger hade öppnat en dörr till en helt ny typ av musikaliskt sound.

De öppnade förstås dörrar till betydligt mer otrevliga saker också.... Men ingen kan förneka att de genom sin existens skapade en typ av musik, som många kan glädja sig åt än idag.

3 kommentarer:

Verutschkow sa...

https://www.youtube.com/watch?v=TXVhwrcsAzk
Ola & The Janglers - Love Was On Your Mind, 1966

Jag tycker den här är smått psykedelisk. Och jag hörde
alltså inte den förrän en bit in på 70-talet när man
började ge ut samlingsskivor med 10-i-topp-musik ...

Lyssna på texten mot slutet :
"I took a drink and a cigarette" (ingen LSD ?) och
så pratar de nonsens-språk och byter tempo lite hejvilt ...

Verutschkow sa...

"Paper sun" är väl bra, men Traffics största hit var ju "Hole in my Shoe",
som f ö kanske inspirerade svensk-holländske Cornelis Wreeswijk till sin
klassiker "Somliga går med trasiga skor". Togs f ö inte den låten upp i
några kommentarer till en annan av dina bloggposter för ett tag sedan ?

Erik Rodenborg sa...

Ver 10.45

Tack för länken till "Love was on your mind". Jag har hört den för länge sedan, men den var bättre än den vaga minnesbild jag hade av den. Den är riktigt gripande...

Jag vet dock inte om den kan definieras som psykedelisk. Lägg märke till att den gick upp på topplistor så pass tidigt som mars 1966. Det var definitivt innan den psykedeliska vågen svepte över världen.

Men det är sant att det då redan funnits kvasi- eller proto-psykedeliska låtar av ex.vis Beatles (som "Norwegian Wood") Och andra.

Jag vet inte. Om man definierar ordet "psykedelisk" i en väldigt vid mening... "Love was on tour mind" kanske då kan ses som ett gränsfall. Och nonsensmeningarna ÄR märkliga.

Texten kan läsas här. https://genius.com/Ola-and-the-janglers-love-was-on-your-mind-lyrics

Ver 11.35

Jag minns definitivt "Hole in my shoe", men lyssnade nog inte på texten når den kom. Ska kolla den.

Ja, jag har tagit upp "Somliga går med trasiga skor" här. https://kiremaj70.blogspot.com/2018/04/far-sig-ett-gott-skratt-da.html .

Fyra dagar innan jag skulle operera det vänstra ögat för gråstarr.



Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...