tisdag 16 augusti 2022

Taiwan

Jag tillhör de som har en ganska positiv syn  på Folkrepubliken Kina. Men inte på den nationalism som styr det kinesiska kommunistpartiets politik. Och som nu framförallt avspeglas i deras hot om att invadera Taiwan. 

Enligt opinionsundersökningar i Taiwan vill endast 1,3 procent av befolkningen i Taiwan ansluta sig till Fastlandskina. Eftersom jag är för nationellt självbestämmande anser jag att den taiwanesiska befolkningens vilja väger mycket tyngre än det kinesiska kommunistpartiets nationalistiska fixeringar. 

Samtidigt har Taiwan knappast någon annan möjlighet att stoppa ett kinesiskt angrepp än genom ett maximalt militärt stöd från USA. Det gör hela situationen dubbelt tragisk. Alternativen för Taiwan blir då att antingen bli ockuperat av Kina eller bli extremt beroende av USA - med exempelvis amerikanska miltärbaser i Taiwan. 

Det absurda är ju dessutom att Kina föredrar den fortfarande formellt officiella (men definitivt inte reella) linjen  i Taiwan - nämligen att Taiwan är det "riktiga" Kina och  har rätt att styra hela Kina. Kina har hotat att invadera om denna linje ersätts med att Taiwan avstår från att göra anspråk på att representera hela Kina och istället vill vara en självständig stat. 

Det är klart - givet styrkeförhållandena föredrar Kina naturligtvis att Taiwan på papperet har kvar den absurda gamla Kuomintang-linjen  - att Taiwan ska invadera hela Kina för att "befria" Folkrepubliken från kommunismen -  framför att Taiwan förklarar sig självständigt.  

Det första är ju omöjligt - det andra är det inte.

Den taiwanesiska  kuomintangledaren Chiang Kai-shek 1966 - ville erövra hela Kina.

Inga kommentarer:

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...