måndag 22 augusti 2022

Rösta på Vänsterpartiet!

 Jag kommer att rösta på Vänsterpartiet i valet. Och uppmanar alla andra att göra det. 

Detta val är ett viktigt val. Det är viktigt av flera skäl - framförallt för att det är nödvändigt att stoppa en borgerlig regering, dominerad av Moderaterna i en nära allians med Sverigedemokraterna. Det skulle bli en av de mest reaktionära regeringar vi sett i Sverige. Man får nog gå mer än hundra år bak i riden för att finna en lika reaktionär regering...

Dessutom skulle (bland annat) en sådan blåbrun regering vara ett effektivt hinder mot kampen för att stoppa privatiseringen av skolan.

Men Socialdemokraterna är inte längre ett vänsterparti. Det vill regera med det nyliberala Centern, och dessutom kraftigt anpassa sig till deras politik. Nu säger visserligen numera även V att de vill regera med C, vilket jag inte alls uppskattar. Men en röst på V är ändå det bästa sättet att motverka Centerns chanser att vrida regeringspolitiken än mer åt höger. 

Dessutom vill ju C absolut inte regera med V - så en röst på V är ett sätt att motverka Annie Lööfs planer på att marginalisera vänstern i svensk politik. 

Den viktigaste frågan i världen idag är annars att bekämpa den globala uppvärmningen. Det inser också Vänsterpartiet,   vilket även det är ett bra skäl att rösta på V.  Sedan är det en annan sak att V nog inte dragit de fulla konsekvenserna av detta. Jag förstår mycket väl logiken bakom kravet på att sänka bensinskatten, men jag anser ändå att det är helt och hållet fel. 

Det bästa som kan hända i valet är en rödgrön majoritet, med ett mycket starkt vänsterparti. 

Men samtidigt anser jag (pga klimatfrågan) att ett starkt Miljöparti  i just riksdagsvalet på ett sätt  är något positivt. I de lokala valen  har MP till och från spelat en mycket förrädisk roll  - de har inte så sällan samarbetat  med de regeringsfientliga borgarna, och till och med med M. Men hotet från Sverigedemokraterna torde i dagens läge vara ett absolut hinder för dem att i just i riksdagsvalet samarbeta med något annat borgerligt parti än - Centern...

Centern är annars nån sorts olustig joker i svensk politik. Jag skulle absolut föredra att V skulle deklarera att de vare sig vill regera med C - eller samarbeta med C om budgetfrågor. På sätt och vis verkar C vare mer "klassmedvetet" än V. De ser V som sin klart deklarerade fiende, och det talar till V.s fördel. Tyvärr är inte den inställningen ömsesidig...

Alltså - jag anser att en röst på Vänsterpartiet är en självklarhet. Även om jag ändå har en smula förståelse för de som inte står ut med V.s linje om bensinskatten och röstar på MP istället. 

9 kommentarer:

Verutschkow sa...

Om du röstar på SD ökar du å andra sidan chansen för att Moderaterna kommer
att stå lätt skamsna efter valet när de inte längre är näst största parti ...

En gång i tiden, när moderaterna var på väg att ta över centerns roll som
största borgerliga parti, var oron stor på sina håll för vad som då skulle
kunna hända. Den där oron riktar sig åt ett annat håll nu men känns ändå
igen. 1979 startade väl det hela och slog ut i full blom inför valet 1982.

https://www.bokborsen.se/view/-/Pockettidningen-R-Nr-3-1982-Bl%C3%A5-Dunster-Por/9346158
Tror mig ha ett exemplar av ovanstående, som bitvis är rätt rolig, Lägg
ett tillräckligt högt bud så kanske "någon" säljer den till dig ...

Tidlösa sa...

OT (delvis). En amerikan som verkade ha "din" vallinje under Vietnamkriget har kommenterat på tråden om Shachtman och Matgamna. Kanske redan sett det?

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag har sett det. Du menar rösta på McGovern? Hittade apropå det i ett gammalt nummer av Intercontinental Press (alla nummer har numera lagts ut på SWP/USA:s webbsida) en sur kommentar från en SWP-skribent där de angrep Nordvietnam för att dess press uttalade sitt stöd just för McGovern i presidentvalet i USA. Det sades att det försvagade anti-krigsrörelsen i USA. Det tror jag inte en sekund att det gjorde.

Menar man då att Nordvietnam borde stött SWP i valet 1972? Eller att man inte tyckte att Nordvietnam borde uttalat sig?

Nordvietnam var under nästan hela 1972 utsatta för de kanske värsta bombningarna i världshistorien. Utförda av Nixonregimen. Naturligtvis stödde Nordvietnams regering och press den presidentkandidat som ville stoppa bombningarna. Allt annat hade varit korkat.

Och då stödde de förstås den presidentkandidat som hade en chans att besegra Nixon, och inte en pytteliten smågrupp, som dessutom var trotskistisk och principiellt var för en politisk revolution i Nordvietnam.

Verutschkow sa...

Glöm nu bara inte att fira stackars (Ukr)ainas nationaldag idag !

Verutschkow sa...

Hur du än gör, "Rösta för ett bra Sverige". Som ett visst parti föreslår
i en broschyr jag har framför mig just nu ...

Anonym sa...

Det var Ukrainas nationaldag som en noterat
men vi får inte glömma att landet redan innan
kriget var en plats där korruption och laglöshet
rådde. Ukraina har inte varit en fullt fungerande
demokrati och kanske aldrig blir det.

Verutschkow sa...

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/1OQrwe/en-stackars-socialist-maste-rosta-for-demokratins-overlevnad

Taktikrösta, ty andra gör det ...

Har du förresten sett broschyrer från SD om hästpolitik ? Fascinerande ...

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag förstår de som vill taktikrösta på MP. Men jag själv kommer att rösta på V i detta val. Förra valet taktikröstade jag på MP. Och hoppas att tillräckligt många gör det idag - för att MP ska komma över fyraprocentsspärren.

Det där om hästpolitik såg jag först nu - efter att jag lagt ut inlägget ovanför detta. Synkronicitet?

Verutschkow sa...

Apropå valrörelsen så var tydligen Boel Godner (s) och Tobias Baudin (s)
ute och vandrade inte så långt från dig häromkvällen ...
https://www.svd.se/a/Rr3E6r/socialdemokraterna-splittrade-efter-integrationsforslag

Funderar själv på vilka debatter/andra arrangemang man skulle kunna tänka sig
att närvara på. PRO/SPF gör ju faktiskt en del saker tillsammans ...

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...