tisdag 24 september 2019

Spökena kommer

Detta är texten till en sång som jag och en kille som hette Bert sjöng på avslutningen på Jakobsbergs Folkhögskola våren 1981.

Bert hade skrivit det mesta av både melodin och texten. Jag hade dock gjort både melodin och den huvudsakliga texten till refrängen med orden "Spökena kommer"...

Tyvärr vet jag inte hur man spelar in ljud på datorn. Annars hade jag kanske kunnat sjunga in sången och gjort en ljudfil. Melodin var faktiskt ganska så suggestiv.

Men här är texten.  Citerat från minnet, så det kan finnas några smärre fel.
----------
Spökena kommer, spökena kommer, spökena kommer, spökena kommer.

I den allmänna depressionens spår, läggs en förlamande hand - över alla dom som på folkhögskolor går, förhoppningar grusas till sand.

Spökena kommer, spökena kommer, spökena kommer, spökena kommer.

I den ekonomiska recessionens spår, ska alla varv läggas ner. Det som byggts upp under åtskilliga år, finns kanske snart inte mer.

Spökena kommer, spökena kommer, spökena kommer, spökena kommer.

I den sociala nedrustningens spår, skolor och sjukhus ska bort. Många som är i behov av vård dom får, söka förgäves inom kort.

Spökena kommer för att försvara den helt ruttna och fallfärdiga borgen.

Spökena kommer, spökena kommer, när ska väl spökena sluta att komma?

När vi genomskådat spökenas roll, sett vem som manar dom fram. Som genom spöken utövar sin kontroll, för att få oss fogliga som lamm.

När vi i kampen vår rädsla bortlagt, ser vi att spökena är små. När grundvalen raserats för herrarnas makt - inget kan rädda dom då.

Inget kan rädda dom då. Inget kan rädda dom då. Inget kan rädda dom då.


4 kommentarer:

Anonym sa...

https://societyofrock.com/album-review-surrealistic-pillow-by-jefferson-airplane/?utm_campaign=blog%20broadcast&utm_source=aweber&utm_medium=email

Klokt av dig att ta bort din adress (och för den delen hela inlägget om
bostadsbytet). Kan du kräva att slipp bo i ett s k utsatt område så gör
gärna det också. Men det är en tuff värld därute ...

Erik Rodenborg sa...

Min adress kan ju vem som helst ta reda på i alla fall. Att inlägget om bostadsbytet togs bort hade ganska så speciella orsaker, som dock inte bör tas upp här.

Anonym sa...

Vad har ditt bostadsbyte med en hippieskiva att göra ?

Erik Rodenborg sa...

Ingen aning. Fråga "anonym 25 september 2019 11:48"....

Langoljärerna

Den kanske mest fascinerande, och en av de mest skrämmande, av Stephen Kings berättelser är nog  "Langoljärerna". Jag läste den n...