söndag 7 juli 2019

Att drömma om Mistletwo

Vet ni vad Mistletwo är för något? Och nu menar jag inte mistletoe  - det engelska ordet för mistel.

Utan just Mistletwo, stavat på just detta sätt.

Det vet inte jag heller, men jag hade en konstig dröm om det inatt.

I drömmen råkade jag stöta på ett ord på svenska Wikipedia. som stavades  just så.

Det förklarades vara namnet på en dansk lek som gick till på detta sätt.

Man tog kontakt med ett antal människor och sade att man tänkte starta ett motionsprogram. För de som var intresserade hade man skapat ett frågeformulär. Där fick dessa svara om sin subjektiva upplevelse av hur tjocka de var.

De fick välja mellan olika alternativ - två av dem var  "Ungefär lika tjock som de flesta" och  "Lite tjockare än normalt". Om de svarade "Lite tjockare ön normalt" fick de veta att de tillhörde precis  den grupp som  motionsprogrammet var avsett för.

Efter en månad, förklarade man för dem, skulle de inte längre uppleva sig som lite tjockare än normalt utan snarare som normaltjock.

Men egentligen, förklarade den fiktiva Wikipediaartikeln (jag har ännu inte kollat, men jag är övertygad om att den inte finns)  var detta endast skenfrågor. Den verkliga bedömningen skulle göras i slutet av intervjun.

Då skulle man titta den sökande djupt, intensivt och länge i ögonen. För att på det sättet dra slutsatser om hur ärlig eller oärlig personen man tittade på var.

Mot slutet av den drömda artikeln förklarades det att i vissa varianter av leken, skulle man efter detta fortsätta att bibehålla illusionen om att de första frågorna var allvarligt menade.

Sedan var det slut. Det stod inget om vad som sedan skulle hända med det utlovade motionsprogrammet...

PS. Nej, det fanns inget uppslagsord i svenska Wikipedia om Mistletwo, men om man söker ordet på Google finner man lite olika betydelser.. Bland annat kan man se en tjusig bild av något som kallas "Mistletwo Garden Room"

Inga kommentarer:

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...