tisdag 28 juni 2016

En ny typ av paranoia

På förekommen anledning.

Det finns människor som tror att Sverige är infiltrerat av putinister. Det finns till och med de som systematiskt går igenom sina fb-konton på jakt efter vad de tror är hel- halv- och kvartsputinister så att de kan radera dem.

De finns de som ställer som krav att de som vill vara fb-vän med denne, att aldrig under några som  helst omständigheter länka till någon som den förstnämnde definierar som "putinist".

Även personer som hårt tar avstånd från Putin, och den roffarkapititalism som råder i det av honom styrda Ryssland, definieras av fanatikerna ofta som "putinister" om dessa inte har de entydigt "anti-putinistiska" analyser som krävs, av exemplevis orsakskedjorna bakom striderna i Ukraina eller Syrien, eller vem som har rätt till Sydossetien.

Det finns de som om någon publicerar ett inlägg om en sådan, eller någon annan "Putinrelaterad" fråga, som inte är tillräckligt automatiskt fördömande inte endast mot Putin, men mot alla linjer som indirekt skulle kunna ses som för milda mot någon åtgärd som Putin någonsin vidtagit - framförallt inte ställer frågan "är det rätt eller fel?" (alla som kan misstänkas vara inställsamma mot Putin i någon fråga har alltid definitionsmässigt fel, remember!) utan "står hen på FSB:s lönelista? hur mycket pengar får hen?".

De finns de som tror att putinisterna har ett hemligt växande nätverk i Sverige som kommer att växa och växa - om de inte stoppas.

Själv tror jag att det finns ytterst få verkliga putinister i Sverige (och inom vänstern ännu färre) - och de flesta som i de feberyrande putinofob-kretsarna utpekas som putinister är inte alls putinister.

Men om man säger så kan man förstås också ses som en otäck medlöpare. Vilket hände mig helt nyligen, med bland annat en blockering på Facebook som resultat. Jag har ingen lust att gå in på några detaljer, men det var aningen obehagligt.

2 kommentarer:

Gunnar Wall sa...

Det går i vågor när det gäller föremålen för paranoida föreställningar som fått en viss spridning. Häxor, ryska sågfilare som antogs vara utsända av tsaren, ödlor från yttre rymden kamouflerade till människor.

Visst, det finns med all säkerhet en del personer som är betalda för att propagera Putins synpunkter i Västeuropa, bland annat Sverige. Det finns ju några stycken som är betalda för att propagera NATO:s synpunkter också. Och det är givetvis intressant att få fram information om sådan verksamhet. Men den som kastar omkring sig den typen av anklagelser så fort det dyker upp en meningsmotståndare gör ju varje intellektuellt meningsfull debatt omöjlig.

Erik Rodenborg sa...

Ja, man kan inte heller a priori utgå från att "rysk propaganda" alltid är falsk, den kan ibland vara sann och ibland falsk, som så mycket annat.
¨
Under kalla kriget utgick svenska media nästan alltid från att nyheter från TASS alltid var "propaganda", medan nyheter från Reuther, AP och UPI var "riktiga" nyheter. Det ledde till att man inledningsvis fick en helt fel bild av Vietnamkriget, och svalde de stora amerikanska (och pro-amerikanska) nyhetsbyråernas desinformation.